Mekkora pusztítással járt eddig a koronavírus a hazai gazdaságban?

Elemzések2020. jún. 8.Harsányi Péter

36 százalékkal eső ipar, 10 százalékkal zsugorodó kiskereskedelmi forgalom, 97 százalékkal zuhanó turizmus, több mint százezer fővel csökkenő foglalkoztatottság. Néhány sarokszám a járvány által okozott károk közül. A mélypont áprilisban lehetett, így neheze már jó eséllyel mögöttünk van. Májustól és júniustól már ismét javuló makrogazdasági tendenciák várhatók.

Ipar

Áprilisban lehetett a mélypont a hazai ipari szempontjából. A hónap során 36,6 százalékkal zsugorodott az ipari termelés éves alapon.

A feldolgozóipari termelés több mint negyedéért felelős járműgyártásban volt a legnagyobb az visszaesés mértéke. A gyárleállások, a csökkentett műszakokban történő munkavégzés és az ellátási lánc akadozása egyaránt jelentősen visszahúzta az ágazat teljesítményét.

Forrás: KSH

Komoly nehézséget okozott az is, hogy meggyengült a külső kereslet és visszaesett a külkereskedelemi forgalom. A bizonytalan környezetben számos kapacitásbővítést elhalasztottak, ami miatt rövidtávon nehezebben kompenzálható a borúsabb külső környezet.

Májustól ugyanakkor már ismét megugorhat az ipari termelés a hazai autógyárak újraindulásával. A védőintézkedések feloldása és az autókereskedelmi egységek ismételt kinyitása szintén a jövőbeni kereslet normalizálódását sejteti.

Turizmus

A márciusi 65 százalék után áprilisban 97 százalékkal csökkent a vendégéjszakák száma. Mint ahogyan arra számítani lehetett, a külföldi turizmus gyakorlatilag megszűnt.

Forrás: KSH

A külföldiek mozgását korlátozó hazai és nemzetközi intézkedések miatt meglehetősen nehéz hónapok elé néz a turizmus és a vendéglátó szektor. A későbbiekben a járvány lecsengésével és a szabad mozgást korlátozó szabályok feloldásával indulhat majd nagyobb lendülettel újra a szektor.

A külföldiek hiányát némileg ellensúlyozhatja, hogy várhatóan a magyar családok jóval kisebb arányban mennek idén külföldre nyaralni, aminek hatására erősödhet a belföldi turizmus.

Kiskereskedelem

A koronavírus-járvány begyűrűző hatásainak következtében 10 százalékkal zsugorodott a kiskereskedelemi forgalom áprilisban. Ez ugyan első hallásra soknak hangzik, de nemzetközi kontextusban már egészen más a helyzet.

Az Európai Unióban áprilisban 18 százalékkal zuhant a kiskereskedelmi üzletek forgalma ugyanezen időszak alatt. Ehhez képest a hazai visszaesés csak fele akkora volt.

Kiskereskedelmi forgalom alakulása, április, éves összehasonlítás (százalék)

Forrás: Eurostat, növekedés.hu

A kisebb visszaesés a forgalomban lendületesebb visszapattanást tesz lehetővé a későbbiekben. Várhatóan júniusban már újra pozitív előjelű lehet a kiskereskedelmi forgalom éves alapú változása, amit az elhalasztott vásárlások, a vidéki üzletek nagyobb aktivitása és a gazdaság újraindulása is támogat.

A hiteltörlesztési moratórium életbe léptetése családok tízezreit mentette meg az ellehetetlenüléstől. A rövidített munkaidős bértámogatás és számos egyéb intézkedés egyaránt megakadályozta a munkanélküliség drasztikus megemelkedését. Emiatt több pénzük maradt az embereknek és az EU országok többségéhez képest erősebb maradt a kereslet.

Munkaerőpiac

A munkanélküliségi ráta az év eleji 3,4 százalékról 3,8 százalékra emelkedett Magyarországon. A foglalkoztatottság ezzel párhuzamosan több mint 100 ezer fővel csökkent április végéig.

A magyar munkanélküliségi ráta azonban még így is a sokkal alacsonyabb az uniós átlagnál. Az EU átlagos munkanélküliségi rátája közel kétszer olyan magas, mint a magyar. A relatíve kedvezőbb munkaerőpiaci helyzet pedig támogatja a későbbiekben az erőteljesebb a lakossági fogyasztást és a gyorsabb kilábalást.

Pozitívum továbbá, hogy Magyarország legnagyobb HR szolgáltatója májusban már emelkedő megbízásszámokat tapasztalt. A neheze a munkaerőpiacon nagy valószínűséggel már mögöttünk van.

Munkanélküliségi ráta alakulása, április, éves összehasonlítás (százalék)

Forrás: Eurostat, növekedés.hu

Nem lehetetlen a gyors V alakú kilábalás

Az Egyesült Államokban a várt 8 millió fős elbocsátási hullám helyett 2,5 millió fővel bővült a foglalkoztatottak száma májusban. Az elmúlt hónapban még 20 millió munkavállaló vesztette el állását.

Ennek hatására a munkanélküliségi ráta megtorpant és az áprilisi 14,7 százalékról a múlt hónapban visszasüllyedt 13,3 százalékra. A piaci szereplők 20 százalék körüli munkanélküliségre számítottak. Hatalmas pozitív meglepetés született tehát a tengerentúlon.

Foglalkoztatottak számának alakulása (NFP), Egyesült Államok, ezer fő

Forrás: tradingeconomics, U.S. Bureau of Labor Statistics

Építőipar

Az építőipar tavalyi 20 százalékos bővülését követően a járványtól függetlenül is bekövetkezett volna egy természetes lassulás. A járványhelyzettel és a külföldi vendégmunkások hazatérésével ellenben tovább súlyosbodott a kapacitáshiány Magyarországon. A szektor szempontjából negatívum, hogy átmenetileg számos kapacitásnövelő beruházást is leállítottak.

Az építőipar teljesítménye az idei évben várhatóan visszafogott lesz, de jövőre a részben a bázishatásnak és a tisztább gazdasági kilátásoknak köszönhetően ismét felpöröghet az ágazat.

Mi segítheti a gyors kilábalást Magyarországon?

Az Európai Központi Bank 600 milliárd euróval 1350 milliárd euróra növelte az eszközvásárlási programjának méretét. Az EKB másfelől még hosszú ideig fenntarthatja a támogató monetáris politikát, mivel 0,3 százalékra csökkentette az idei évi inflációs előrejelzéseit az eurózónában. Még 2022-ben is csupán 1,3 százalék lehet a fogyasztói árindex.

Az EKB lazító lépései egyrészről segíti az euróövezet kilábalását, másrészről növelik a Magyar Nemzeti Banknak mozgásterét. A lazuló nemzetközi monetáris politika hatására ráadásul csökken a leértékelődési nyomás a forinton.

Az alacsony kamatkörnyezet tehát még hosszú ideig velünk maradhat, aminek köszönhetően a gazdasági szereplők finanszírozási költségek is kisebbek lesznek.

Hatalmas tartalékok azonosíthatók a vállalati és a háztartási szektor GDP arányos hitelállományában, mely uniós szinten rendkívül alacsonynak számít, gyakorlatilag a töredéke az uniós átlagnak. Hazánk pénzügyi fejlettsége nem indokol ennyira alacsony szintet.

A vállalati hitelállomány a GDP 17, a lakossági hitelállomány a GDP 15 százaléka körül ingadozik. Emiatt bőven lesz még tere a hitelezés egészséges szerkezetű bővülésének, mely a kulcsa a beruházások bővülésének és a 2 százalékos növekedési többlet fenntartásának az Unióval szemben.

A jelzáloghitelek GDP arányos 9 százalékos, rendkívül alacsony szintjét külön érdemes kiemelni, mely Európában az egyik legalacsonyabb érték. A jelzáloghitelállomány későbbi bővülése az építőipar irányába is jelentős kereslet támaszthat az elkövetkezendő években.

A hazai összehangolt gazdaságvédelmi intézkedéscsomag elérheti a magyar GDP 18 százalékát. Az összehangolt jegybanki és kormányzati intézkedéseknek óriási szerepe lesz a gyors hazai gazdasági kilábalásban.

Az 1500 milliárd forint keretösszegű NHP Hajrá és az MFB Csoport által indított 1500 milliárd forintos összehangolt hitel-, tőke- és garanciaprogram egyaránt hatalmas lökést adhat a hitelezési aktivitásnak.

Kockázatok

Az Európai Központi Bank -8,7 százalékos GDP visszaesést prognosztizált az idei évre az eurozónában. Ha súlyosbodik a járványhelyzet vagy nem emelkedik kellően gyorsan vissza a gazdasági aktivitás a korábbi szintekre, abban az esetben ennél is mélyebb recesszióval kell majd számolni. Magyarország a jelentős exportkitettségének tükrében nem tudja függetleníteni magát a nemzetközi folyamatoktól.

A BKIK felmérése alapján nagyon kevés a tartalék a fővárosi vállalkozásoknál. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara május közepi felmérése alapján a fővárosi vállalkozások legjobb esetben is még további 4 hónapig tartó válságidőszakkal számolnak. Ennek ellenére 60 százalékuk maximum 3 hónapra elegendő tartalékkal rendelkezik. A járvány esetleges újabb hulláma tehát meglehetősen nehéz helyzetbe hozná a hazai vállalkozásokat.

A szájmaszkok viselésének, a higiéniás és a társadalmi távolságtartó intézkedéseknek köszönhetően kedvező esetben ugyanakkor elkerülhető vagy legalábbis jelentősen késleltethető a járvány ismételt fellángolása. Az időközben beszerzett védőfelszereléseknek hála pedig vélhetően még egy negatív jövőbeli forgatókönyv esetén sem lenne szükség a gazdaság olyan mértékű bezárására, mint most a tavaszi hónapokban.