Moldova biztonsági és védelmi partnerségi megállapodást kötött az EU-val

Hírek2024. máj. 21.MTI

Az Európai Unió biztonsági és védelmi megállapodást írt alá a Moldovai Köztársasággal, hogy segítse az Oroszországból érkező fenyegetésekkel szembeni ellenállóképessége növelését - közölte Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben az EU-Moldova Társulási Tanács nyolcadik ülését követően.

Josep Borrell sajtótájékoztatóján kiemelte: Moldova az első ország, mely biztonsági és védelmi partnerséget ír alá az EU-val.

A partnerség fokozni fogja az ország ellenállóképességét, lehetővé teszi a biztonsági kihívások közös kezelését, hatékonyabbá teszi a közös szerepvállalást és új együttműködési területek feltárását - közölte.

A főképviselő reményét fejezte ki, hogy a Moldovával kötött partnerségi megállapodást továbbiak követik, hogy olyan "baráti hálózat jöjjön létre", amely erős biztonságot és védelmet épít ki, és amely magában foglalja a szorosabb együttműködést a kiberbiztonságtól a hibrid fenyegetések leküzdéséig terjedő területeken.

Emlékeztetett, hogy az EU az Európai Békekereten keresztül

közel 140 millió eurót biztosított Moldova fegyveres erőinek korszerűsítésére. Az ország számíthat arra, hogy az Európai Unió továbbra is átfogó támogatást nyújt biztonsága, stabilitása és ellenállóképessége fokozására, támogatja a demokrácia megerősítésében, és ösztönzi az uniós csatlakozáshoz szükséges reformfolyamatokat - mondta Borrell.