money.hu: Versenyt futnak a vásárlók az autópiacon

Hírek2022. jún. 30.Money.hu

Továbbra sem állt talpra az új autók piaca, miközben kereslet viszont lenne a nullkilométeres autókra. Ezért sokan a használt autók felé fordultak, a vevőjelöltek versenyt futnak a megbízható és takarékos autókért. Ebben a helyzetben érdemes úgy nekivágni a feladatnak, hogy már a zsebben van a pénz. Aki megfelelő anyagi helyzetben van, annak a személyi kölcsön jó megoldást jelenthet a money.hu szakértői szerint.

Nincs új – a használt kocsik felé fordult a kereslet

Továbbra is meghatározza a nemzetközi és a magyarországi autópiacot, hogy a gyárak az ellátási láncokban fennálló problémák miatt nem tudnak a keresletnek megfelelő tempóban szállítani. Így hiába lehetne eladni az új autókat, sokszor nagyon sokat kell rájuk várni, így akinek szükséges van kocsira, az a használt autók felé vette az irányt.

Az autópiaci statisztikákat gyűjtő DataHouse adatai szerint az idén, január és április vége között 288 ezer használt autó talált új vevőre, ami 10 százalékos emelkedést jelent éves összevetésben. Összehasonlításul, a járvány előtti évben, amikor jól teljesített az új autók piaca, 158 ezer új autót helyeztek forgalomba.

A használtautó-piaci forgalom annak ellenére volt ilyen erős, hogy számos vállalati flotta lecserélésének elmaradása jelentősen szűkíti a használtautó-kínálatot, és egyes használtautó-kategóriákban már egyre inkább általános a 20-30 százalékos áremelkedés sem.

Az autógyárak kapacitásproblémái az új autók piacáról továbbra is a használtautó-piacok felé tolja a keresletet.

Ugyanakkor már a használtautó-import is egyre kevésbé képes kielégíteni a minőségi használt autók iránti keresletet: mivel a beszerzési országok is hasonló ellátási gondokkal küszködnek, már Nyugat-Európában is egyre nehezebb elérhető áron megfelelő használt autót találni az ottani piacokon

– értékelte az autópiaci helyzetet Halász Bertalan, a Jóautók.hu vezérigazgatója. Az importőrök helyzetét ráadásul a kedvezőtlen euróárfolyam is nehezíti. Ebben a helyzetben az érdeklődők figyelme egyre inkább a hazai piac felé fordul, ami egyre fokozódó drágulást hoz a hazai használt autó piacra is.

Gyorsan dönts, de felelősen

A mostani, rendkívüli helyzetben, aki autót szeretne vásárolni, annak résen kell lennie. Pláne, ha a legkeresettebb, alacsony fogyasztású, megbízhatónak mondott modelleket keresi. Bár a jármű törzskönyv és a műszaki vizsgák központi nyilvántartása sokat segített a visszaélések visszaszorításában, ám továbbra is alapvető, hogy a vásárlás előtt szakemberrel vagy szakszervizben vizsgáltassuk át a kiszemelt autót.

Ha mindent rendben találunk, akkor – és ez új a piacon - szinte azonnal ki kell fizetni, különben könnyen lehet, hogy akad vevő, aki ráígér az autóra.

Persze nem mindig van kéznél milliós összeg, a használt autók esetében pedig – leszámítva a nagyobb, finanszírozóval is kapcsolatban álló kereskedőket – nem igazán elterjedt az új autóknál mindenhol elérhető, a szalonokon keresztül történő hitel- vagy lízingügyintézés.

Most a már említett versenyfutás miatt megoldást jelenthet, ha valaki személyi kölcsön segítségével kvázi készpénzes vevőként indul a piacra. Nagyon fontos azonban, hogy alaposan körülnézzen előtte a hitelpiacon, mert a különbségek óriásiak – emlékeztetnek a money.hu szakértői. Ahogy szó volt róla, a kamatok felfelé kúsznak, de a bankok között verseny van, igyekeznek minél kedvezőbb ajánlatokkal előrukkolni.

Húsz százalékos különbség...

Egy, például autóvásárlás finanszírozására is alkalmas - egyébként szabadon felhasználható - 5 millió forintos, 60 hónapra igényelt személyi kölcsön esetében a jelenlegi 274 ezer forintos medián átlagjövedelemmel számolva a money.hu személykölcsön-kalkulátora szerint a banki kamatok 10,45 és 18 százalék között szóródnak.

A különbség a törlesztőrészletben a legrosszabb és a legjobb ajánlat között 18 százalékos: a legjobb ajánlat kiválasztásával 107 345 forintból megúszható az 5 milliós hitel törlesztése, ám ennél 18 százalékkal többet, 126 967 forintot is lehet havonta leszurkolnunk a banknak. A közel 20 százalékos különbség a teljes visszafizetendő összegben is meglátszik: a legoptimálisabb hitelajánlatnál 6,4, a legrosszabb esetében viszont már 7,6 millió forintot meghaladó összeget kell visszafizetnie annak, aki 5 millió forint személyi kölcsönt igényelt.