Amire autóvásárlásnál mindenképp ügyeljen!

Biztosítás2022. máj. 29.D.J.
A rovat támogatója:

Ha épp új járművet szeretnénk venni akkor járjunk el körültekintően. A kedvező biztosítás kiválasztására is ügyeljünk.

Az autóhiány miatt manapság nem egyszerű kocsit szerezni. Sokakat elrettentenek a hosszú várólisták ezért megnőtt az igény a használt négykerekűekre.

Ha szerencsések vagyunk és ebben a helyzetben sikerül találni egy ígéretes modellt, ami megfelel minden kívánságunknak ne vágjunk bele rögtön a vételbe. Van néhány szempont, amit érdemes megvizsgálni a használtkocsi-vásárlás előtt.

Először is ellenőrizzük a kocsi előéletét. Mindezt könnyen megtehetjük, ha a rendszámot lefuttatjuk a Jármű Szolgáltatási Platformon (JSZP).

Az oldal ingyenesen használható. Ahhoz, hogy igénybe vegyük csak egy Ügyfélkapu regisztrációra lesz szükségünk.

Ha külföldi kocsit veszünk akkor a kártörténet leellenőrzése már nem lesz ilyen egyszerű. Ezért ebben az esetben mindenképp ragaszkodjunk hozzá, hogy a vásárlás előtt a járművet nézze át egy független szerviz.

Még mielőtt először felkeresnénk az eladót és szemügyre vennénk a kiválasztott kocsit, kérdezzünk rá a tulajdonosnál, hogy milyen sérülései voltak korábban a gépjárműnek. Egyrészt így célirányosan rögtön meg tudjuk vizsgálni a problémákat, másrészt az első alaposabb vizsgálatnál beszédes lehet, ha valamit eltitkolt az értékesítő. A 12 karakterből álló alvázszámot minél több helyen ellenőrizzük le.

Ha az autónak rejtett hibái vannak, azokat aligha fogjuk magunktól észrevenni. Ezért érdemes felkérni egy független szakértőt, hogy segítsen a kocsi alapos vizsgálatánál

mondta el Cseh Anett a Netrisk termékfejlesztési vezetője. Mielőtt nyélbe ütnénk az adás-vételt mindenképp menjünk egy próbakört. Figyeljünk rá hogy vezetés közben hallunk-e szokatlan zajokat.

A kocsi mellett a papírokat is nézzük át. Az átírás előtt szükség lesz egy eredetvizsgálatra.

Ennek során az illetékesek annak néznek utána, hogy megváltoztatták vagy manipulálták-e az autót vagy a papírjait. Az eredetvizsgálat költségeit állhatja a vevő vagy az eladó is. Hogy ki fizeti a számlát azt minél előbb egyeztessük le.

Érdemes figyelembe venni, hogy ha magánszemélytől vásárolunk akkor egy évig, míg ha kereskedő cégtől akkor két évig nyújthatunk be utólag kellékszavatossági igényt, abban az esetben ha valamilyen hiba merülne fel utólag. Ha mindenképp elköteleztük magunkat a vásárlás mellett foglalóról is megállapodhatunk a vétel előtt.

Amennyiben az eladó eláll az üzlettől, akkor a foglaló összegének a duplája jár nekünk.

Persze vegyük figyelembe, hogy ha mi állunk el a vásárlástól akkor viszont elveszítjük a foglaló teljes összegét.

Amikor nyélbe ütjük az adásvételt az eladótól meg kell kapnunk a forgalmi engedélyt, a törzskönyvet és ha van akkor a szervízkönyvet is. A jármű kulcsaiból jó esetben kettőt kell kapnunk: pótkulcs nélkül nem is tudunk CASCO-t kötni az új szerzeményünkre.

Mivel minden forgalomban lévő gépjárműnek rendelkeznie kell kötelező gépjárműfelelősség-biztosítással, ezért a vásárlás után legyen az első dolgunk ennek a megkötése.

Az nem számít, ha korábban már volt kötelező biztosítás a kocsira: a vásárlás pillanatában ez ugyanis már érvényét vesztette.

Minden olyan nap után, amelynél nincs biztosítva az autó fedezetlenségi díjat kell majd fizetni. A megfelelő kötelező biztosítás megtalálásában sokat segíthet a Netrisk.hu oldala.