Most először egy női tengernagy kerülhet az amerikai haditengerészet élére

Hírek2023. júl. 22.MTI

Joe Biden elnök pénteken, első nőként, Lisa Franchetti tengernagyot jelölte az Egyesült Államok haditengerészetének parancsnoki tisztségére.

Az elnök közleménye szerint jelöltje 38 év katonai tapasztalattal járul majd hozzá a vezérkar munkájához. Lisa Franchetti jelenleg a haditengerészeti műveletek parancsnokhelyetteseként, azaz a haditengerészeti vezérkar vezetőhelyettesként szolgál, és az amerikai hadsereg történetében a második nő, aki eljutott a négycsillagos tábornoki fokozatig.

Amennyiben a jelöltet a törvényhozás is megerősíti, Lisa Franchetti az amerikai hadsereg vezérkarának első női tagja lesz.

A sajtóhírek szerint Joe Biden felülbírálta védelmi minisztere, Lloyd Austin javaslatát, amikor a női főtisztet jelölte a vezérkarba. A Pentagon vezetője Samuel Paparo tengernagyot, a haditengerészet csendes-óceáni flottájának parancsnokát szerette volna látni a poszton.

A jelöltet a szenátusnak is el kell fogadnia, ami kérdéses, ugyanis Tommy Tuberville Georgia állam republikánus szenátora tavasszal bejelentette, hogy az elnök minden főtiszti jelöltjét elutasítja tiltakozásul a védelmi minisztérium abortusszal kapcsolatos politikája ellen.

A szenátor döntése miatt jelenleg nem foglalhatja el pozícióját a tengerészgyalogság új parancsnoka.

Idén az amerikai haderő gyakorlatilag minden haderőnemének parancsnoki megbízatása lejár, a nyár végén távozik posztjáról Mark Milley vezérkari főnök is.

Joe Biden utódként Charles Q. Brown tábornokot jelölte, aki a vezérkar második afroamerikai származású főnöke lehet, amennyiben a szenátus megerősíti a poszton, és, ami Tuberville szenátor tiltakozása miatt egyelőre kérdéses.