Moszkvai merénylet: a terroristák eredetileg nem Ukrajna felé mentek

Hírek2024. márc. 26.MTI

A Crocus City Hall elleni múlt heti véres terrortámadás végrehajtói előbb Fehéroroszországba akartak menekülni, de a fokozott biztonsági intézkedések miatt oda nem juthattak be, ezért másfelé fordultak, és az ukrán határ felé vették az irányt - jelentette ki Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden újságíróknak, szavait a BelTA fehérorosz állami hírügynökség idézte.

Az államfőt arról a verzióról kérdezték, amely szerint a 139 ember halálát okozó - többségükben tádzsik - terroristák a Brjanszki területen keresztül Fehéroroszországba próbáltak bejutni és elrejtőzni.

Lukasenka azt válaszolta, hogy a nem tudtak bejutni Fehéroroszországba, mert "az első percekben, akárcsak Oroszországban, a térség egy részében fokozott biztonsági rendszerre váltottak".

Elmondása szerint a belügyi erők, a titkosszolgálat, a határőrség és katonai egységek ellenőrzőpontokat létesítettek az utakon, beleértve az Oroszországba vezetőket is.

Az elkövetők "látták, hogy sehogy sem jutnak be Fehéroroszországba. Ezért elfordultak, és az ukrán-orosz határszakaszhoz hajtottak" - mondta el Lukasenka.

Hangsúlyozta, hogy a fehérorosz és az orosz fél a terrortámadást követő teljes időszakban "hatékonyan és gördülékenyen együttműködött".

Amint Vlagyimir Putyin orosz elnök és ő azt a tájékoztatást kapták a különleges szolgálatoktól, hogy egy autó terroristákkal Brjanszk irányába halad, megállapodás született arról, hogy Fehéroroszország lezárja a maga oldalán azt a területet, amely felé az elkövetők vélhetően tartanak, az orosz fél pedig a saját oldalán - tette hozzá.