Moszkvai merénylet: az Iszlám Állam már pár napja is próbált lecsapni az orosz főváros mellett

Hírek2024. márc. 23.D.J.

Az orosz FSZB biztonsági szolgálat közölte, hogy március 7-én megakadályozta a csoport fegyveres támadását egy zsinagóga ellen a Moszkva melletti Kaluga régióban.

Az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a pénteki moszkvai merényletért, melyben egy külvárosi, krasznogorszki koncerttermet ért terrortámadás. Legalább 60 ember életét vesztette és 145-en megsérültek a támadás során,melyben robbanóanyagokkal és fegyverekkel intéztek támadást a Moszkva külvárosában lévő Crocus City koncertterme ellen.

Egész pontosan az Iszlám Állam Khorasan tartomány (ISIS-K) lehet a felelős, amely az Iszlám Állam egyik regionális ágának számít, amely főként Afganisztánban működik.

A szervezet az Egyesült Államok 2021-es afganisztáni kivonulása óta egyre inkább Oroszországra összpontosítja figyelmét. A csoport 2015-ben alakult különféle militáns csoportok tagjaiból, akik között nagy számban van pakisztáni és üzbegisztáni is - írta meg a Guardian.

Januárban Iránban kettős robbantásos merényleteket hajtott végre, amelyekben közel 100 ember vesztette életét. Michael Kurilla tábornok az amerikai képviselőház fegyveres szolgálatok bizottsága előtt március elején tett vallomása során elmondta:

az ISIS-K és szövetségesei továbbra is Afganisztánban tartják fenn a központjukat, és tovább fejlesztik hálózataikat az országon belül és kívül.

Céljaik nem állnak meg itt. Világszerte támadásokra szólítottak fel mindenkit, aki nem csatlakozik szélsőséges ideológiájukhoz, és a tálibok erőfeszítései a csoport visszaszorítására elégtelennek bizonyultak.

A korábbi iráni támadás azt jelzi, hogy továbbra is képesek viszonylag nagyszabású külső műveleteket végrehajtani.

Az orosz FSZB biztonsági szolgálat közölte, hogy március 7-én megakadályozta a csoport fegyveres támadását egy zsinagóga ellen a Moszkva melletti Kaluga régióban.

Az FSZB közleményben tudatta: megállapítást nyert, hogy egy nemzetközi terrorszervezet fegyveresei lőfegyverrel készülnek támadásra a zsinagóga hívei ellen.

Az amerikai nagykövetség néhány órán belül szokatlan módon arra figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy kerüljék a nagyobb összejöveteleket, különösen a koncerteket.

A CNN riporterei elmondták, hogy november óta "eléggé konkrét" hírszerzési értesülések vannak arról, hogy az ISIS-K támadásokat akar végrehajtani Oroszországban. Az amerikai hírszerzés figyelmeztette Oroszországot erre.