Munkaerőpiaci érdekvédelmi kérdésekben egyesítette erőforrásait a VOSZ és az MMOSZ

Hírek2024. máj. 24.Növekedés.hu

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ) örömmel jelentik be, hogy stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar Tudományos Akadémia székházában 2024.május 23.-án, melynek célja az erőforrások egyesítése a magyar munkaerőpiac hatékonyabb érdekvédelme érdekében.

A VOSZ tavaly ünnepelte 35. éves jubileumát, az érdekvédelmi szervezet 2024-ben is folytatja a megújult stratégia alapján partnerprogramjának bővítését. Ennek állomásaként több szövetséggel és szervezettel újítja meg együttműködési szerződését, valamint új szervezetekkel is közös munkába kezdenek. A program részeként a már gyakorlatban együttműködő partnerrel, az MMOSZ-szel írták alá ünnepélyes keretek között a megállapodást.

 Az együttműködés kiemelten kezeli az atipikus foglalkoztatási formák előmozdítását, amelyek különösen fontosak a jelenlegi feszes munkaerőpiacon.

A munkaerő-kölcsönzés, mint atipikus foglalkoztatás, olyan rugalmas munkavégzési és munkaszervezési forma, mely lehetőséget biztosít a munkaadóknak arra, hogy alkalmazkodjanak a piaci változásokhoz, és növeljék versenyképességüket.

 A VOSZ és az MMOSZ közötti megállapodás többek között az alábbi területeken kíván közös erőfeszítéseket tenni:

- A magyar munkaerőpiac adottságainak és lehetőségeinek feltérképezése.

- A munkaadói érdekvédelem erősítése a kormányzati tárgyalásokon.

- A munkajogi szabályozás fejlesztése, különös tekintettel az atipikus foglalkoztatási formákra.

- Tudás- és információcsere a tagvállalatok között.

A VOSZ, mint független érdekvédelmi és érdekképviseleti szövetség teljes mértékben elkötelezett a magyar munkaerőpiac fenntartható fejlődése iránt. Ezt a célt nem csak szavakban, hanem tettekben is megmutatja: aktív szerepvállalással, új kezdeményezések beindításával és stratégiai partnerségek kialakításával igyekszik hozzájárulni a piac dinamikus és stabil növekedéséhez

- mondta Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese. Továbbá kiemelte, hogy az MMOSZ-szel való partnerség fontossága a márciusban megtartott munkaerőpiaci konferencián már bizonyított, hisz a VOSZ zászlajára tűzött stratégiai területeken végzett aktív munka, - ennek a munkaerőpiac is része-,

nem kivitelezhető hatékonyan az adott témában érintett szakmai partnerek nélkül.

Csizmadia Gábor, az MMOSZ elnöke és Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese

Az MMOSZ elnöke, Csizmadia Gábor hozzátette: „Ez az együttműködés kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy közös erővel, tudással és tapasztalattal tudjunk hozzájárulni a munkaerőpiac jogszabályi környezetének harmonizálásához. Minden eddiginél hatékonyabban, folyamatos mérési adatokra alapozott javaslatainkkal tudjuk támogatni a gazdaság működését ösztönző munkaerő-piaci intézkedéseket, párbeszédben a döntéshozókkal.

Az együttműködés reményeim szerint erősíteni fogja a munkaerőpiac dinamikáját és fokozza a munkahelyteremtési kapacitást, valamint elősegíti a gazdasági növekedést a hatékonyabb és rugalmasabb foglalkoztatási modellek alkalmazásával."