Mutatjuk, hogy jelentkezhet a Covid elleni oltásra

Hírek2020. dec. 8.H. É.

A vakcinainfo.gov.hu weboldalon elindult a regisztráció a koronavírus elleni oltóanyagokra, bárki jelentkezhet, aki be szeretné majd magát oltatni.

A magyar kormány mindenkivel tárgyal, hogy az elsők között juthassunk hozzá a koronavírus elleni vakcinákhoz, csak az számít, hogy gyorsan és biztonságosan juthassunk oltóanyaghoz – jelentette be hétfőn Orbán Viktor kormányfő.

Az már korábban elhangzott, hogy az oltásokat ingyenesen biztosítják azoknak, akik erre igényt tartanak.  

Hétfőn este pedig elindult a vakcinainfo.gov.hu weboldal, ahol online lehet regisztrálniuk azoknak, akik biztosan be szeretnék magukat oltatni koronavírus ellen. Az űrlapot kitöltők elsőként kapnak tájékoztatást a vakcinával kapcsolatos információkról és a további lépésekről.

A jelentkezéshez a nevet, az életkort, a lakcímet, a taj-számot, valamint a telefonos és az e-mail elérhetőséget kell megadni.

A 60 év felettiek a számukra levélben megküldött űrlapon is jelezhetik az igényüket, postai úton, ingyenes válaszborítékban.

A vakcinainfo. gov. hu regisztrálás biztosítja, hogy a lehető legtöbben értesüljenek a vakcinára vonatkozó legfontosabb információkról, és arról is, hogy mikor kerül sor az oltásra. Fontos tudni, hogy az oltás sorrendjét nem a jelentkezés időpontja, hanem a védekezésben részt vevők elsőbbsége és a veszélyeztetettség mértéke határozza majd meg. Elsőbbséget fognak élvezni az egészségügyi dolgozók és az idősebbek.

A „Mi az oltás menete?” fül alatt rögzítik, hogy a koronavírus elleni vakcina felhasználása a lakosság tömeges oltására várhatóan 2021-ben kezdődhet.

A védőoltások beadása oltási terv alapján történik majd a kijelölt oltópontokon. Az engedélyezett vakcina/vakcinák típusától is függ majd, hogy hány oltásból áll majd az oltási sorozat, illetve meddig tart a védettség. A Magyarországon engedélyezett vakcinákról és az általuk kialakított védettségről is ezen a honlapon adnak majd ismertetőt.

A vakcinainfo.gov.hu weboldalon elmagyarázzák azt is, miért jó az oltás. Ebből megtudható, hogy Magyarország eddig már 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le több tíz milliárd forint értékben. Ezek között találunk oxfordi és amerikai vakcinákat is, a kormány emellett izraeli, kínai és orosz fejlesztőkkel is tárgyal.

Hozzáteszik: a gyógyszerbiztonság terén Magyarországon világszínvonalú szakemberek dolgoznak. Bármilyen vakcina használata csak a szigorú hatósági vizsgálatok elvégzése után, a szükséges engedélyek birtokában lehetséges.

Az átoltás biztonsága érdekében a koronavírus elleni oltási kampányt kizárólag az állam szervezi, az egyéb oltási programokról szóló hírek nem felelnek meg a valóságnak – közölte még a múlt héten Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter.