Nagy agrárkárokat okoznak a vadlibák - Közbeléphetnek a vadászok

Hírek2021. nov. 9.Növekedés.hu

Egységesen október 1-jétől január 31-ig tart mostantól Magyarország teljes területén a vadlibafajok vadászati idénye. A hatályba lépett jogszabálymódosítás enyhítheti a nálunk telelő szárnyasok miatti mezőgazdasági károkat.

Megszűntek Magyarországon az eddigi, területi elhelyezkedéstől függő, a nyári lúdra, a nagy lilikre és a vetési lúdra vonatkozó, eltérő időpontokban kezdődő és végződő vadászati idények – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége közleményében. A vadászati idény a három fajnál egységesen október elsejétől január 31-ig tart, így általában véve hosszabbá vált.

A napokban hatályba lépett jogszabályi módosítások változtattak az elejtési korlátozásokon is. Az új előírások szerint nyári lúdból, vetési lúdból és nagy lilikből naponta, személyenként összesen legfeljebb hat darab ejthető el, amelyből a vetési ludak száma nem lehet több kettőnél.

A közlemény szerint évek óta konfliktusforrás, hogy egyes természetvédelmi jelentőségű állatfajok tömeges megjelenése lokálisan komoly gazdasági problémákat okoz.

Magyarország egyes területein a téli vonulás miatt jelennek meg természetvédelmi érintettségű, ugyanakkor vadászható vadlúdfajok több ezer egyedes csapatai.

A tiszántúli megyék különösen érintettek ebben, ahol eddig jelentős mezőgazdasági károk keletkeztek. A várakozások szerint ugyanakkor a mostani jogszabályi korrekciók a jövőben mérsékelhetik a termelői veszteségeket.