Nagy Márton a világ negyedik legnagyobb bankjának vezetőjével találkozott

Hírek2023. júl. 7.MTI

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter kínai útja keretében találkozott Liu Jinnel, a Bank of China elnökével, továbbá a magyar-kínai kapcsolatok fontosságára tekintettel a tárgyalásra Pekingbe utazó Li Kexinnel, a Bank of China Magyarország vezérigazgatójával - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A közlemény szerint az 1912-ben alakult pénzügyi intézmény a világ negyedik legnagyobb bankja, Magyarországon 1997 óta van jelen.

A megbeszélés kapcsán a miniszter kiemelte, hogy "Magyarország regionális pénzügyi központtá kíván válni", amely hídfőállást jelenthet a kínai pénzintézetek számára is.

Hozzátette, hogy a jüan és a kínai befektetések világgazdasági szerepe egyre meghatározóbb, Kína globális pénzügyi pozíciója pedig folyamatosan erősödik.

Hangsúlyozta, hogy

Magyarország kiváló kapcsolatokat ápol az országban már működő kínai bankokkal, a Bank of China, a China Construction Bank Corporation, a China Development Bank, valamint az Asian Infrastructure Investment Bank képviseleteivel.

A felek megvitatták a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok legfontosabb kihívásait, a széleskörű pénzügyi és gazdasági kapcsolatok aktuális helyzetét, valamint az együttműködés bővítésének lehetséges irányait, amelyek közül kiemelkedik a befektetésekhez kapcsolódó finanszírozás területe.

Kína hazánk kiemelt partnere: az FDI állomány 3 százaléka köthető kínai befektetésekhez, a kereskedelemben a 9. legmeghatározóbb ország, miközben a kínai vállalkozások 16 ezer magyar család megélhetését biztosítják - olvasható a GFM közleményében.