Háború: Sokat nyomult előre az ukrán hadsereg

Hírek2023. júl. 7.Sz.A.

Az utóbbi hetek ellentámadása során a mai az egyik legsikeresebb nap lehetett az ukrán hadsereg számára.

Több mint egy kilométert haladt előre pénteken Bahmuttól keletre az ukrán hadsereg - írja ukrán forrásokra hivatkozva a Reuters.

Kijev még június elején indította el az ellentámadást, de maga Volodimir Zelenszkij is elismerte, hogy lassan haladnak előre a csapataik.

Bahmut mellett azonban ma sikerült jelentősebb előretörést elérniük az ukrán katonai vezetés szóvivője szerint.

Ukrán katonák BM-21-es Grad rakétavetővel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut közelében húzódó fronton 2023. június 21-én.Ukrán katonák BM-21-es Grad rakétavetővel lövik az orosz állásokat a kelet-ukrajnai Bahmut közelében húzódó fronton 2023. június 21-én.
MTI/AP/Irina Ribakova

Olekszander Szirszkij vezérkari főnök szerint Bahmut irányába nyomul az ukrán  hadsereg, és egy nap alatt tudták több mint egy kilométerre tolni a frontvonalat.

Légi felvétel a Donyecki területen fekvő kelet-ukrajnai Bahmut rommá vált lakóépületeiről az orosz erőkkel folytatott harcok idején, 2023. június 22-én.Légi felvétel a Donyecki területen fekvő kelet-ukrajnai Bahmut rommá vált lakóépületeiről az orosz erőkkel folytatott harcok idején, 2023. június 22-én.
MTI/AP/Libkos

Bahmutot továbbra is az orosz hadsereg ellenőrzi, az ukrán csapatok eddig gyakorlatilag csak néhány falut foglaltak vissza a város mellett.