Nagy Márton fogadta a Magyar Bankszövetség vezetését: a családok védelme érdekében az önkéntes kamatplafon június 30-ig történő fenntartása szükséges

Hírek2024. máj. 22.Növekedés.hu

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a tegnapi napon fogadta a Magyar Bankszövetség elnökét, Jelasity Radovánt. A tárcavezető a Bankszövetség vezetőjével áttekintette a makrogazdasági folyamatokat, valamint a vállalati és háztartási hitelezés egyes folyamatait.

Megállapították, hogy az infláció sikeres letörését követően 2024-ben a kormány eredményesen  újraindította, 2025-ben pedig minden remény meg van arra, hogy tovább emeli a gazdasági  növekedés ütemét. Így idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig 4,1 százalékkal nőhet a magyar  gazdaság.

Ezt a beruházási aktivitás növekedése, az exportteljesítmény fenntartása és a  munkaerőpiaci aktivitás további növelése mellett, a dinamikus reálbér-emelkedés is jelentős  mértékben támogatni fogja. 

Leszögezték, hogy a hitelezési folyamatok is pozitív irányt vettek az elmúlt időszakban, ami a  gazdasági növekedés szempontjából is kulcsfontosságú. Ennek megfelelően áttekintették és  kiértékelték a vállalati hitelek piacán történt akciós időszakot, melynek során a 2024. február  1. és 2024. május 1. között megkötött valamennyi új vállalati forinthitel esetében a bankok  önkéntes módon, átmenetileg, azaz a futamidő első 6 hónapjában 0 százalékra csökkentették a  BUBOR feletti kamatfelárat. Az akció eredményei mindkét fél számára megnyugtatók és  biztatók. 

Nagy Márton az egyeztetésen a családok védelme és a piaci hitelezés további felfuttatása  érdekében arra kérte a Bankszövetséget, hogy az elmúlt időszak hozamemelkedése ellenére a  bankok tartsák fenn a lakossági lakáshitelek június 30-ig érvényben lévő, 7,3 százalékos  önkéntes THM-plafonját. A miniszter hangsúlyozta, hogy mindezt figyelemmel fogja kísérni,  ez ugyanis hozzájárulhat a piaci alapú hitelezés további megerősödéséhez, dinamizálásához.