Nagyon érdekes cikket írt az orosz kémfőnök

Hírek2022. dec. 19.MTI

A Nyugat várhatóan felgyorsítja a legmodernebb fegyverrendszerek fejlesztését, valamint a biológiai, genetikai és egyéb fegyverek létrehozására irányuló kutatásokat - írta Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója a Razvedcsik (Hírszerző) című magazinban közölt cikkében.

Nariskin úgy vélekedett, hogy már nem lehet megállítani "a liberális-globalista amerikai egocentrizmusból" a valóban többpólusú világba való átmenetet, és hogy "a történelem menete megállíthatatlan".

Nem érdemes azonban arra számítani, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei önként elismerjék a vereségüket, és egyenrangú, konstruktív párbeszédet kezdjenek a jövő világrendjéről. Ellenkezőleg, a Nyugat várhatóan aktivizálja majd a legújabb fegyverrendszerek fejlesztését, és felgyorsítja a biológiai, genetikai és egyéb fegyverek létrehozására irányuló kutatásokat

írta a TASZSZ által idézett cikkében az orosz kémfőnök.

Nariskin szerint "ezzel egyidejűleg a Fehér Ház jól ismert politikájának keretében, amelynek célja az instabilitás övezetének létrehozása Oroszország határai mentén, folytatódni fognak a Közép-Ázsia és a Transzkaukázus destabilizálására irányuló kísérletek".

"Emellett Washington továbbra is +ingatni+ fogja a kínai belpolitikai helyzetet, provokálni fogja a feszültség növekedését a Tajvani-szorosban és a Koreai-félszigeten, törekedni fog a Nyugat számára elfogadhatatlan kubai, iráni és venezuelai kormány meggyengítésére és leváltására, újabb kísérleteket tesz majd a +demokrácia+ erőszakos bevezetésére más országokban, a világ népeinek sorsáról döntő szokásos szerepében fellépve" - írta.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfőn kiadott kommentárjában arra figyelmeztetett, hogy Washington "veszélyes és rövidlátó politikája a közvetlen összecsapás szélére sodorja az Egyesült Államokat és Oroszországot". Zaharova Ned Price amerikai külügyi szóvivő nyilatkozatára reagált, aki az amerikai-orosz kapcsolatok megromlásáért Moszkvát tette felelőssé.

Az orosz diplomata ezzel szemben azt állította, hogy a hanyatláshoz Washingtonnak "az amerikai hegemónia minden áron való fenntartására irányuló vágya" vezetett, valamint az, hogy elutasította a komoly párbeszédet biztonsági garanciákról. Zaharova szerint Washington az afganisztáni fiaskó után egyre inkább belekeveredik az új konfliktusba, anyagilag támogatva a kijevi "neonáci rezsimet", és növelve az ukrajnai katonai jelenlétét.

A moszkvai szóvivő emlékeztetett rá, hogy Moszkva óvta Washingtont az eszkalációtól, és hogy Oroszország érdekelt a feszültség csökkentésében és a békés egymás mellett élés elveinek betartásában, szigorúan a kölcsönösség alapján. Kifejezte az orosz fél készségét a párbeszédre, ugyanakkor kifogásolta, hogy szerinte az Egyesült Államokból hiányzik a minimális előrelépéshez szükséges politikai akarat.

A RIA Novosztyi hírügynökség rámutatott, hogy a Razvedcsik című új magazin a (bolsevik) külföldi hírszerző szolgálat megalakulásának 102. évfordulójának előestéjén jelent meg; 1920. december 20-én alakult meg ugyanis az ellenforradalom és a szabotázs elleni harcra létrehozott Összoroszországi Rendkívüli Bizottság (VCSK vagy cseka) külföldi tevékenységért felelős részlege.