Háború: Moszkva súlyos vádakkal támadja az Egyesült Államokat

Hírek2022. aug. 3.D.J.

Oroszország korábban jelezte: komoly következményei lesznek, ha bárki beavatkozik az ukrán konfliktusba.

Ez történt az orosz-ukrán háború 160-dik napján:

- Moszkva szerint az USA közvetlenül részt vesz az ukrán háborúban mivel a rakétatámadásokat nem csak fegyverszállítmányokkal, hanem a célpontok koordinátáival is segítik, ami ellentmond Washington korábbi ígéreteinek.

Ukrajna katonai hírszerzési vezetőjének megbízott helyettese Vadim Szkibitszkij szerint Moszkva vádjai hamisak.

Bár voltak egyeztetések Kijev és Washington között azaz állítás miszerint amerikai kémek koordinálnák a rakétacsapásokat nem állja meg a helyét.

Vlagyimir Putyin még a háború elején figyelmeztette a világot, hogy aki beavatkozik az ukrán konfliktusba, az olyan következményekkel fog szembenézni, amelyet még nem látott a történelem.

- Egyelőre nem ellenőrzött jelentések szerint Oroszország csapásokat mért a keleti Harkov és Mikolajiv régiókra.

- A lengyel államfő szerint Ukrajna az orosz agresszióval szemben egész Európát védelmezi. Andrzej Duda úgy véli, ha elbuknak, akkor Moszkva tovább fog terjeszkedni és Lengyelország, illetve a balti államok is veszélybe fognak kerülni.

- Jelenleg Magyarország a meglévő adottságok miatt csak orosz forrásból tud nagy mennyiségű földgázt vásárolni - mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Fox News üzleti tévécsatornáján.

- A háború során azokat az orosz katonákat, akik nem akarták felvenni a fegyvert és ki akarták vonni magukat a háborúból, volt hogy napokra Kelet-Ukrajnában börtönözték be – állítja egy csapat orosz katona.

- Az Oroszország elleni szankciókat tovább bővítette az USA. Vlagyimir Putyin állítólagos szeretőjének a 39 éves Alina Kabaevának befagyasztották az Egyesült Államokban lévő vagyonát.

Áprilisban a Wall Street Journal azt írta, hogy az Egyesült Államok már a háború elején is fontolgatta Kabaeva szankcionálását, de akkor úgy látták, hogy ez a lépés túl nagy feszültséget szítana.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság az orosz elnök állítólagos szeretőjét már korábban is szankciókkal sújtotta.

- Az első hajó, amely a háború kezdete óta gabonát szállít Ukrajnából elérte a Boszporusz bejáratát a Fekete-tenger felől. A fedélzeten 26 ezer tonna kukorica van, amelyet Libanonba visznek. Hamarosan a globális élelmiszerválságot 26 másik hajó igyekszik majd enyhíteni.

- A G7-ek ellehetetlenítenék az orosz nyersolaj globális szállítását. A megszellőztetett tervek elejét akarják venni, hogy Moszkva a meghatározott árak felett értékesítse az olaját.

- Az ENSZ Menekültügyi Ügynöksége szerint a háború kezdete óta több mint 10 millió ember hagyta el a 44 milliós Ukrajnát.