Nagyot esett a boltok forgalma, csak a patikákban vásárolunk többet

Hírek2023. ápr. 6.Növekedés.hu

Februárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 10,1%-kal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest - írja a Központi Statisztikai Hivatal. A csökkenés elsődleges oka a magas infláció és a reálbérek csökkenése.

Februárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 8,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 14,5%-kal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

A kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumenváltozásához való hozzájárulás

2023. január–februárban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 7,3%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.
2023. februárban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

  • Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 8,6%-kal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 9,6%-kal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,3%-kal csökkent.
  • A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 9,8%-kal mérséklődött. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 7,6, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,7-kal nőtt, míg a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 3,5, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 7,8, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben és a bútor-, műszakicikk-üzletekben 19-19%-kal csökkent.
  • Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,1%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 13%-kal csökkent.
  • Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 14,5%-kal kisebb lett.
  • A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 0,6%-kal mérséklődtek.