Bronzérmes a magyar kiskereskedelem – megtették a hatásukat az állami százmilliárdok

Elemzések2022. máj. 5.Harsányi Péter

Több mint 1000 milliárd forint maradt a lakosságnál a támogató kormányzati intézkedéseknek köszönhetően. A foglalkoztatottság ráadásul csúcson van, amit kétszámjegyű átlagbéremelkedés kísér. Ennek köszönhetően uniós szinten is kiemelkedően teljesített a hazai kiskereskedelmi szektor, melynek forgalma minden várakozást felülmúlva 16,2 százalékkal emelkedett márciusban. Az ágazatnak az egész idei év is jól sikerülhet. A kereskedelmi bankok 7-9 százalékos forgalombővülést várnak 2022 során.

A várakozásokat lényegesen felülmúlva 16,2 százalékkal bővült a márciusi kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. A növekedéshez a legnagyobb mértékben a nem élelmiszer-kiskereskedelem és az üzemanyag-kiskereskedelem alágazat forgalombővülése járult hozzá. Előbbi közel 30, utóbbi több mint 50 százalékkal bővült éves alapon.

Forrás: KSH

Az év első három hónapjában pedig 10,3 százalékos növekedés bontakozott kis a kiskereskedelmi üzletek forgalmában.

Keresleterősítő hatások

A lakossági keresletet számos tényező támogatta. A gyermeket nevelők év eleji szja visszatérítése 600 milliárd forintot hagyott a családoknál. Emellett a 13. havi nyugdíj, a rendvédelmi dolgozók számára kifizetett hathavi fegyverpénz, a 25 év alattiak szja mentessége, a kamatstop és a meghosszabbított hitelmoratórium is hozzájárult a kereslet erősödéséhez.

A támogató állami intézkedések összességében bő 1000 milliárd forintot hagytak a magyarok zsebében.

Figyelembe véve a lakosság megtakarítási szokásait, ennek az összegnek a nagyját, több mint 80 százalékát elköltik a háztartások. A költekezés jelentős része pedig a kiskereskedelmi szegmensben csapódhatott le.

Viszonyításképpen az országos kiskereskedelem forgalma idén márciusban 1375 milliárd forintot ért el.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 44 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 20 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A foglalkoztatottság ráadásul csúcson van, amihez kétszámjegyű átlagbéremelkedés párosul. Az átlagos keresetek januárban 13,8 százalékkal emelkedtek éves alapon.

Az orosz-ukrán háború miatt a Magyarországra érkező, illetve a Magyarországon átutazó ukrán menekültek is extra vásárlásokat generáltak a kiskereskedelmi szektorban.

Benzinkutak

Figyelemre méltó, hogy az üzemanyag-kiskereskedelemben 51,4 százalékkal emelkedett az értékesítés az előző év azonos időszakához képest.

Ez többek között azzal magyarázható, hogy márciusban a lakosság egy része téves információk, rémhírek miatt pánikvásárlásokba kezdett. Sokan attól tartottak, hogy nem lesz elég üzemanyag a benzinkutakon.

Ezenfelül az üzemanyagárstop és a gyengébb forint miatt a környező országokból felélénkülhetett az üzemanyagturizmus. A külföldieknek még az utazási költségekkel együtt is megérte hazánkba jönni tankolni.

Régiós kitekintő

A hazai kiskereskedelem forgalombővülése uniós szinten dobogós volt márciusban. Nálunk nagyobb növekedést csak Szlovéniában és Lettországban mértek havi alapon. Az uniós átlag -0,2 százalék volt az eurostat adatai alapján.

Kiskereskedelmi forgalom változása az uniós országokban havi alapon, 2022 március, százalék

Forrás: eurostat, növekedés.hu

A koronavírus miatti lezárások eltérően érintették az egy évvel ezelőtti bázisidőszakot az egyes uniós tagállamokban. Emiatt a havi alapú változást érdemes nézni.

A teljesség kedvéért ugyanakkor most bemutatjuk az éves alapú változást is, ahol szintén az élmezőnyben végzett a hazai kiskereskedelmi szektor.

Kiskereskedelmi forgalom változása az uniós országokban éves alapon, 2022 március, százalék

Forrás: eurostat, növekedés.hu

Kilátások

A kereskedelmi bankok 7-9 százalékos forgalombővülést várnak az idei év egészében átlagosan a hazai kiskereskedelmi szektorban.

Ehhez a kétszámjegyű béremelkedés, a csúcson lévő foglalkoztatottság és a támogató állami intézkedések egyaránt hozzájárulnak, csakúgy, mint a fokozatosan visszatérő külföldi turizmus.