Nagyot zuhant az ipari termelés, de az autóipar kitart

Hírek2023. júl. 6.Növekedés.hu

Idén májusban az ipari termelés volumene 6,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,6 százalékkal mérséklődött - a Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint.Havi összehasonlításban azonban már emelkedés látható.

A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2023 áprilisához mérten 1,6%-kal nőtt - írja a KSH.

A termelés csökkenéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult.

A legnagyobb súlyú alágak közül a villamos berendezés gyártása bővült a leginkább, de nőtt a járműgyártás is, ugyanakkor a számítógép, elektronikai, optikai termék, valamint az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene.

Az ipari termelés volumenindexe

A termelés az év első öt hónapjában 4,8%-kal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban az előző hónaphoz képest 1,6%-kal emelkedett.

Az ipar rosszabb teljesítményének legfőbb oka a recessziós környezet, azon belül:

  • a még mindig magas infláció: az ipari termelői árak 11,2 százalékkal emelkedtek májusban, bár havi összehasonlításban már csökkentek
  • visszafogottabb a kereslet
  • csökkentek a reálbérek
  • mérsékeltebb a nyugat-európai konjunktúra
  • magas volt a tavalyi bázis

Idén az ipar teljesítménye elsősorban az exporton keresztül járulhat hozzá pozitívan a GDP-növekedéséhez, javulás a második félévben várható.