Ígéretes agrárinnovációs startupok mutatkoztak be

Hírek2019. júl. 15.Növekedés.hu

A nemzetközi piacra lépés előtt álló hazai agrárstartupok mutatkoztak be befektetői alapok és agrárvállalatok szakembereinek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal rendezvényén.

A NAK és a Design Terminal együttműködése az ígéretes startupok és a befektetők összekapcsolásával folytatódik a sikeres márciusi innovációs ötletversenyt követően. A június 10-i rendezvény az első lépése egy hosszú távú agrárinnovációs programnak, melynek célja, hogy a NAK összefogja és lendületbe hozza az induló innovatív agrárvállalkozásokat, ezzel a hazai agrárszakemberek utánpótlásának biztosításához is hozzájárulva.

Éder Tamás, a Bonafarm PR és vállalati kapcsolatok igazgatója,a NAK alelnöke a rendezvényen elmondta:

Az agrárium, illetve az élelmiszergazdálkodás egy új technológiai robbanás előtt áll, amelyben kiemelt szerep jut a startupoknak. A most bemutatkozó hat magyar vállalkozásból három jelenleg Hollandiában fejleszt és holland termelőkkel dolgozva értékeli terméke működését. Kulcsfontosságú a hazai agrárium szempontjából, hogy ezek a nagy növekedés előtt álló innovatív vállalkozások Magyarországon találjanak befektetőket és olyan nagy termelői partnereket, akikkel terméküket tesztelhetik, az alkalmazhatóságot értékelhetik és a tapasztalatok alapján dolgozhatnak a fejlesztéseken.

Az eseményen befektetői oldalról

  • az Arete befektetési Zrt.,
  • a Bonitás Befektetési Alapkezelő Zrt.,
  • a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.,
  • az iEurope Capital Kft.,
  • a Solus Capital Kockázati Tőkealap-Kezelő Zrt.
  • és a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. képviselői vettek részt.

Bemutatkozott az eseményen a tejgazdaságok és a húshasznú állományok egészségi állapotát, viselkedését és ,,jólétét” (animal welfare) folyamatosan digitális megfigyelés alatt tartó rendszert fejlesztő Moonsyst; a szarvasmarha-mérlegelést forradalmasító Agroninja; a fekete katonalégy lárvájával az ipari rovartenyésztés elterjesztésén dolgozó Agroloop.

Továbbá a Serket szoftvergyártócég, amely segít a gazdálkodóknak, hogy automatikusan nyomon követhessék állatállományukat, megoldásukkal jelentősen csökkentve a globális antibiotikum felhasználást; illetve az éttermeknek egész évben kiemelkedő minőségű fűszernövényeket, ehető virágokat, gyógynövényeket kínáló bedrock.farm, mely beépített szenzorokkal folyamatosan kontrollált, állandó körülményeket biztosít a növények számára, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztés lakásban elterjeszteni célzó, tápfolyadékos módszert alkalmazó Growberry.

A NAK tudásbázisa és az agrárszektor egészére kiterjedő vállalati kapcsolatrendszere révén a startupok működő gazdaságokban próbálhatják ki termékeiket, közvetlen visszajelzést kaphatnak a gazdáktól, valamint a termékfejlesztés megkönnyítheti a befektetők és a startupok közti gyors és eredményes együttműködést.