Napelem a családi házon: csak három darab dokumentum kell az állami támogatás igényléséhez

Hírek2021. máj. 7.Növekedés.hu

A sok félreértést és indokolatlan pánikot elkerülendő, a hazai napelemes szakma egyik legnagyobb szereplője, az Optimum Solar kérvényezte a Magyar Államkincstár állásfoglalását az ügyben

Aki a különböző állami támogatások hallatán belefogott lakása, háza felújításába, korszerűsítésébe, annak nem ismeretlen a napelemes rendszerekhez kötődő szaldó és bruttó elszámolás. Az ezekkel kapcsolatos feltétel- és határidő változások híre viharként söpört végig a sajtón és a legutóbbi időpont módosulás pedig igazi pánikot keltett, miszerint az idén június 30-ig beadott kérelmezők maradhatnak csak a mostani szaldós elszámolásban. 

A napelemes rendszert tervező családok, a januárban megnyílt, amúgy is hatalmas érdeklődést kiváltó Otthonfelújítási Támogatás után, április 16. követően már szó szerint megrohamozták a napelemes cégeket. Ekkor bombaként robbant a hír, hogy mindenkinek bő két hónap áll rendelkezésére ahhoz, hogy az állami támogatás igénybevételével telepítendő napelemes rendszere még a meglévő, szaldós elszámolásba essen, ami valamivel kedvezőbb, mint az ezt követően hatályba lépő, egyelőre sok kérdőjelet tartalmazó bruttós rendszer. A szigorodó feltételek enyhítése miatt április 23-án a Magyar Napelem Iparági Egyesület is nyílt levélben fordult a szabályozók felé."Igazi pánikhangulat van az ügyfelek között, nagyon sok a félreértés a régi és az új elszámolási rendszerre történő áttérés körül"

– mondja Székely András, az Optimum Solar napelemes cég lakossági üzletágának, az Optimum Solar Home System (OSHS) ügyvezetője.

A cég úgy döntött, hogy segítendő a napelemes rendszerek iránt érdeklődő családok tisztánlátását, állásfoglalást kérnek a gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI.25) Kormányrendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) alapján arra vonatkozóan, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtani 2021. június 30-ig az Államkincstárnak ahhoz, hogy a szaldós elszámolási rendszerbe maradhasson a kérelmező.

A megérkezett válasz egyértelművé teszi a helyzetet: aki garantáltan szaldós elszámolásban szeretne maradni, annak a kivitelező céggel történt szerződéskötés után 2021. június 30-ig elegendő benyújtania a Magyar Állam Kincstár (MÁK) felé a napelemes rendszer megvalósulásáról szóló teljesítés igazolást, az 5. számú nyilatkozatot a kivitelezéssel kapcsolatos költségplafon betartásáról, valamint a projekthez kapcsolódó számlákat.

Az áramszolgáltatóval kötött áramvásárlási szerződést, hálózati engedélyes nyilatkozatot kizárólag a 2021.június 30. után benyújtott elszámolások esetében kell csatolni a támogatás igényléséhez. Ezen dátum után benyújtott napelemes rendszerek esetében viszont csak az maradhat szaldó elszámolásban, akinél a mérőóracsere 2021.06.30-ig megvalósult.

A támogatás igénylés, elszámolási rendszer és kivitelezés körül több forgatókönyv is érvényesülhet, az alábbi ábra ezt szemlélteti:

„A pályázattal kapcsolatos hatalmas érdeklődés több cégnél már februárban kapacitáshiányt eredményezett, de szerencsére mi előre gondolkoztunk és még időben tudtunk bővíteni a cég állományán. Ennek köszönhetően a szolgáltatói engedélyeztetés függvényében, de a megrendelést követően ügyfeleinknek továbbra is tartani tudjuk az átlagos 1-3 hónapon belüli megvalósítást”

– teszi hozzá Székely András.