Navracsics Tibor: Nagy növekedési potenciál van a határmenti térségekben

Hírek2024. szept. 5.Növekedés.hu

A belföldi vándorlási egyenlegből kitűnik, hogy Magyarországon a városok legtöbbje kezd kiürülni. A Balaton keleti medencéjénél és Budapest szomszédságában viszont egy „népesség robbanás” megy végbe – mondta el Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter a 62. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján.

Bár hazánk országos szinten a fejlettség terén folyamatosan zárkózik fel az EU-s átlaghoz, ez elsősorban Budapestnek köszönhető. Ez a jelenség a szomszédos országokra is jellemző. Közép-Európa főleg azért tud jó számokat produkálni, mert a régióban a fővárosok kimagaslóan jól teljesítenek – minderről Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter beszélt Nyíregyházán a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen.

Mint a miniszter az előadásában felhívta rá a figyelmet: ha az uniós átlagot 100 százaléknak vesszük, akkor a főváros a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP terén 2004 óta 129 százalékról 158 százalékra jött fel. Vagyis Budapest látványosan húz el az uniós átlagtól. Viszont a főváros nem húzza magával a vidéket. Az ország nagy részén lassan zajlik a felzárkózás.

A cél a főváros esetén a mostani pozíció megerősítése kell legyen, míg más régiókban a felzárkóztatás elősegítése.

Ha összevetjük, hogy az uniós térségek versenyképességi mutatója miként változott 2004 óta akkor az látható, hogy Németországban a keleti tartományok most jobban állnak.

Mivel Németország fontos gazdasági partnere hazánknak, ezért ez mindenképp jó hír. Az már kevésbé, hogy az EU-ban egyre inkább északon összpontosulnak azok a régiók, amely a versenyképesség terén az Unió motorját jelenthetik

– mondta Navracsics Tibor.

A hazai adatokból kitűnik, hogy a lakosság nem tartja elég élhetőnek a városi környezet ezért kiköltözik vidékre, viszont városi szintű szolgáltatásokat vár el ezért gyakran ingázik.

A belföldi elvándorlások miatt Győr és Sopron kivételével a nagyobb települések mind kezdenek kiürülni. A Balaton keleti medencéjénél és Budapest szomszédságában viszont egy „népesség robbanás” megy végbe.

A lakosság túlnyomó része, mintegy 8 millió fő vagy városokban vagy városok környékén lakik.Ebből három millió ember Budapesten vagy annak vonzáskörzetében él.

A határmenti települések felvirágoztatásában sokat segíthet a schengeni övezet bővítése: emiatt az érintett régiókban komoly növekedési potenciál van.

A miniszter szót ejtett azokról a fejlesztésekről is, amelyek jelentősen javíthatják az ország versenyképességét: ide tartozik az M9-es autópálya megvalósítása is.

Azt pedig, hogy a digitális gazdaság terén jobban felzárkózzunk az EU-hoz a Digitális Állampolgárság Program is előmozdíthatja.