Matolcsy György: Rossz vonatra szálltunk 2021-ben

Hírek2024. szept. 5.Sz.A.

Aki rossz vonatra száll, annak nincs jó megálló - mondta Matolcsy György jegybankelnök a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen tartott nyitóelőadásában Nyíregyházán. Mint mondta, a 2030-ra kitűzött gazdasági célok 2040-re megvalósíthatóak, de ehhez fordulatra lenne szükség.

Valahol megint utat tévesztettünk - mondta Matolcsy György jegybankelnök a Magyar Közgazdasági Társaság 62. Közgazdász vándorgyűlésén Nyíregyházán.

2021-től Magyarország gazdaságpolitikai úttévesztésben van, teljes gazdasági fordulatot látok

– hangsúlyozta.

Kiemelte, hogy 2019 őszén az MNB megkezdte a finom jelzések küldését arról, hogy a 2020-as évtized hasonlíthat a 70-es évekre, illetve az 1940-es évtizedre: tehát jöhetnek válságok, energiaválság, infláció és lassuló növekedés, megnehezítve, hogy a korábbi vívmányokat megtarthassuk.

A jegybank már időben jelezte, hogy az infláció makacs és hosszú lesz, akár az 1970-es évek inflációja, de a kormány másfél-két éves késéssel követte a jegybankot az infláció elleni harcban, ami sokba került

– fogalmazott Matolcsy.

Az MNB tények, adatok, közgazdasági összefüggések alapján elemez és dönt, majd tesz javaslatokat - emelte ki az MNB elnöke.

Rossz vonatra szálltunk 2021-ben, tehát egyik megálló sem lehet jó

– tette hozzá, kiemelve, hogy a korábban 2030-ra kitűzött célokat csak később tudjuk elérni.

A korábban elért sikerekről szólva kiemelte:

- A 2010-es évtizedet megnyertük, a Trianon utáni 100 év legjobb évét teljesítettük, és ide kell visszatérnünk a gazdaságpolitika karakterében.

- Már 2010 előtt azonosítottuk a fordulatokat, amelyeket meg kellett tenni, ezek jelentős részét teljesítettük. Például a demográfiai fordulat, létrejött a költségvetési egyensúly, hitelezési és beruházási fordulat is történt, de több területen nem sikerült előre lépni.

A sikerek közé sorolható még a költségvetési konszolidáció, az áttérés a munkaalapú gazdaságra, a svájci frank hitelek forintosítása, a Növekedési Hitelprogram elindítása, Munkahelyvédelmi akcióterv, melyek a Pareto-elv alapján erőteljesen dinamizáltak.

Most azonban úttévesztésben vagyunk 2021-24, és minden eredmény veszélybe került, valamint a 2030-ra kitűzött célokat sem tudjuk elérni - fűzte hozzá.

Magyarországnak két veszélyes ellenfele van: a magas eladósodottság és az infláció. A 70-es években akik ezt a két veszélyt nem tudták kezelni, azok elvesztették az egész évtizedet.

Mint mondta:

- a kormány elengedte a költségvetési hiányt, nem vették fel időben a harcot az infláció ellen.

- Az elmúlt években a felzárkózásunk elmaradt a régiós államoktól, az uniós ranglistán a 23. helyre kerültünk a 20. helyről.

- Nem közeledtünk, hanem kicsit távolodtunk a legfejlettebb öt országhoz, és megközelítettek minket nálunk gyengébb országok.

- A járvány utáni helyreállítás 2021-ben tört meg.

A téves gazdaságpolitikai fordulat közepén az infláció áll: a globális inflációs sokk Magyarországot sújtotta leginkább,

- hangsúlyozta.

Szerkezeti és versenyképességi okokból különösen az élelmiszerár -emelkedés különösen fájdalmas volt, a lekötetlen banki megtakarítások pedig sokat vesztettek értékükből, az országban óriási vagyonvesztés történt

- mondta.

Megérkeztek az inflációs sokk kárvallottjai, akik nem tudnak fogyasztani, így a költségvetésnek kevesebb a bevétele - fogalmazott.

Az sem lett automatikus, hogy a reálbér emelkedésből fogyasztás lesz, így majd beindul a fogyasztás és helyreállhat a költségvetési egyensúly.

Hosszú lesz az infláció árnyéka, több ezer milliárd forintot égetett el az infláció, ami főleg a középosztálynak okozott kárt - tette hozzá.A kockázatok között felsorolta:

- A versenyképességben tavaly és idén is zuhantunk a globális versenyképességi listákon.

- A hazai reál beruházási ráta 2019 óta csökken, a modern, okosberuházások aránya pedig alacsony.

- A magas exportteljesítmény alacsony hozzáadott értéket tartalmaz.

Nem leszünk gazdagok csupán a külföldi beruházásokból, mert az eladásban van főleg a profit, nem pedig a termelésben

– hangsúlyozta a jegybank elnöke.

Az egyensúlyi költségvetésből tartósan magas hiány felé mozdultunk el, ami elfogadhatatlan. A kamatkiadások háromszorosára emelkedtek az infláció hatására - véli a jegybank elnöke.- Nincs jövőképe Magyarországnak, a 2030-ra kitűzött célokat 2040-re tudjuk elérni, de ez elérhető - részletezte.

Hogyan nyerhetünk mégis 2030/2040-re?

Matolcsy György szerint fel kell ismerni, hogy a 70-es és a 40-es évekkel mutat rokonságot a 2020-as évtized - a 80 éves és az 50 éves gazdasági ciklusok alapján.

Hozzátette, hogy az MNB sokat nyert a cikluselméletből, ebből kiemelendő a versenyképességi programok indítása, az aranytartalékot 30-szorosára emelése, és az infláció elleni küzdelem.

Szerinte Csehország gazdasági növekedési modellje titkos minta, mert használható és fenntartható, ellentétben a román növekedéssel.

Kiemelte:

az erősségekre kell játszani, vannak erős pontjaink: a tudás, tőke, tehetség, technológia az új sikerképet, saját technológiafejlesztésre kell alapozni.

A 2040-re szerinte nyerhetünk több programponttal:

  1. Új otthonteremtési Program évi 30-35 ezer új otthonnal
  2. Agrár Termelékenységi Program a holland program alapján a TOP 3-ba bekerülhetünk 2040-re
  3. teljes állami digitális átállás
  4. új versenyképességi jövőkép, évi két helyet kellene javítani 2040-ig
  5. kínai gyorsvasút program
  6. Budapest Health Hub létrehozatala
  7. innovációs kitörés
  8. 300 ezer külföldi egyetemi hallgató
  9. Budapest regionális pénzügyi központtá válhat 2040-re.