A kínai bankok felé sodródik Moszkva a SWIFT rendszer lezárásával

Hírek2022. márc. 9.B.L.

A kínai UnionPay rendszerét használhatja több orosz nagybank, miután a Visa és a Mastercard is felfüggesztette tevékenységét Oroszországban, és a SWIFT rendszerből lekapcsolták a legnagyobb orosz bankokat. A UnionPay rendszere 180 országban már működik.

Az AP hírügynökség értesülései szerinta Visa és a Mastercard oroszországi tevékenységének felfüggesztése után több orosz bank is a kínai China UnionPay rendszerét használná. Az UnionPay kártyáit 180 országban elfogadják.

Orosz cégek kínai bankszámlákkal

Több közös orosz-kínai gazdasági érdek is van, ezek közül az egyik legfontosabb a dollár hegemóniájának megtörése - emlékeztet a Der Standard osztrák napilap. Oroszország lekapcsolása a SWIFT rendszerről közelebb hozhatja egymáshoz a két gazdaságot egymáshoz. 

A lap felidézi, hogy az elmúlt napokban közel 300 orosz vállalat nyitott bankszámlát különböző kínai bankoknál. Kína Oroszország legnagyobb nyersanyag - olaj, gáz, szén - vásárlója, és mivel szegény nyersanyagokban,erősen ráutalt az orosz energiaimportra.

Az elmúlt évben a két ország közötti kereskedelem közel 180 milliárd eurót tett ki, ami 36 százalékos emelkedést mutat az előző évhez képest.

Kétarcú kínai politika

A kínai-orosz közeledéshez tartozik, hogy február elején magas rangú kínai tisztségviselők arra kérhettek orosz vezetőket, hogy a támadás indításával várják meg a pekingi téli olimpia végét - írja a Der Standard.

A február 4-én megtartott orosz-kínai államfői megbeszélésen mindenesetre megerősítették a két ország közötti barátságot és elutasítottak minden „NATO agressziót".

Kína tagadja, hogy tudott volna az invázió terveiról, és hogy olyan kérést intézett volna Moszkva felé, hogy a támadással várják meg az olimpiai játékok végét. Peking arra hivatkozik, hogy nem kezdte meg az Ukrajnában élő és dolgozó közel 6000 honfitársa kimenekítését az országból.

Az ukrajnai háború tekintetében Peking egyértelműen kijelentette, hogy minden államnak joga van a „területi integritáshoz” és a krízis békés rendezést szorgalmazza, ugyanakkor nem szavazta meg a Moszkvát elítélő szankciókat. Az erősen cenzúrázott kínai internetes oldalak az USÁ-t és a NATO-t is agresszornak mutatják be, Vlagyimir Putyint pedig a védelmezőként ünneplik. 

A Der Standard cikke kitér arra is, hogy Peking szempontjából Tajvan lenne az, ami az oroszoknak Ukrajna.Hszi Csinping kínai elnök és elődeinek nyílt célja Tajvan és Kína újraegyesítése. Tsai Ing-Wen, Tajvan vezetője egyértelműen elutasítja a Peking törekvését, és tiltakozik az ellen, hogy az elmúlt években többször is sor került Tajvan légterének megsértésére.

A Nyugat számára Tajvan annektálása óriási geopolitika kihívás lenne, az USA mérhetetlen katonai, logisztikai és gazdasági feladattal találná magát szemben, ha meg szeretné védeni a szigetországot. E tekintetben bizonyára zajlottak már egyeztetések Putyin és Hszi Csinping között, és fognak a jövőben is - jegyzi meg a lap.