Négyezren hagyták ott az állami egészségügyet

Hírek2021. márc. 3.MTI

Március 1-jével az egészségügyi dolgozók 96,3 százaléka, több mint 106 ezer szakember választotta az egészségügyi szolgálati jogviszonyt, a kilépés mellett az előzetes adatokhoz képest jóval kevesebben, alig 4000-ren döntöttek - közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) .

Azt írták, a végső adatok beérkezésével megállapítható, hogy a korábban összesítettnél is kevesebben - az egészségügyi dolgozók alig 3,7 százaléka - döntöttek úgy, hogy távoznak az állami struktúrából.

Ezzel párhuzamosan - szerdáig - csaknem 700 új belépő is érkezett a rendszerbe.

Hangsúlyozták, hogy a betegellátás mindenhol biztosított.
 Az Okfő közölte: a korábbi jogviszony a törvény szerint március 1-jével szűnt meg, és a jelenleg kieső dolgozói létszám nem haladja meg az éves fluktuáció időarányos részét. Jelenleg felmérik, hogy a dolgozók mely szakmai területekről távoztak - írták.

Kiemelték, azzal, hogy csaknem 700-an érkeztek a rendszerbe "a magyar orvosok, szakdolgozók és egészségügyben dolgozók szakmai elkötelezettségének köszönhetően a betegellátást veszélyeztető helyzet sehol nem állt elő",

csak egy-egy intézménynél merült fel "átmeneti humánerőforrás-hiány".

Az intézményvezetők tájékoztatása szerint belső átcsoportosítással mindenütt képesek kezelni a helyzetet - olvasható az Okfő közleményében

Hozzátették: a szervezet folytatja a tárgyalásokat az ágazat dolgozóival, szakmai szervezeteivel a felmerülő kérdések tisztázásáért.

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató keddi sajtótájékoztatóján - a hétfő esti adatok alapján - azt mondta: az egészségügyben dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését, de ez az arány akár 96 százalékig is felmehet.