Nem csitul Katar elszigeteltsége

Hírek2017. okt. 29.Növekedés.hu

Katar a világ toronymagasan leggazdagabb országa. A kicsi állam elsősorban a gázvagyonából szerezte mesés jövedelmét és építette ki hihetetlen életszínvonalát.

Szunnita szomszédainak ez is szúrhatta a szemét, ahogyan az is, hogy Katar jó viszonyt ápolt a perzsa és síita vallású Iránnal, ezért 8 arab állam teljesen elszigetelte Katart. Igen ám, de a világ leggazdagabb államát nem könnyű térdre kényszeríteni, repülővel és hajóval is ellátja magát, ha szárazföldi határai le is vannak zárva.

Sőt, a nagy nekibuzdulásnak immár igazi nyertesei is vannak, talán nem meglepő, nem Katar és nem az ellenfelei, hanem ebből is a nagyhatalmak profitáltak. Amióta 8 arab állam Katar ellen fordult, a kis emírség gondolt egy nagyot és bőszen fegyverkezni kezdett.

Vett már modern fegyvereket, repülőgépeket, hadihajókat az Egyesült Államoktól, Olaszországtól és Nagy-Britanniától, legutóbb pedig éppen Oroszországgal kötött hadi egyezményeket.

Az ügyes balanszírozásnak köszönhetően a nagyhatalmak egyre békülékenyebb hangot ütnek meg immár Katarral szemben. Az Egyesült Államok korábban maga is szélsőséges szervezetek finanszírozásával vádolta meg a kis államot, legutóbb azonban éppen hátrább lépett egyet a vádaskodásban.