Gigantikus szaúdi tervek

Hírek2017. okt 29.Növekedés.hu

Ha Szaúd-Arábia, akkor mindig valami nagyon, de nagyon nagy összeg szerepel a gazdasági hírekben. Ebben az itt következő hírben például rögtön három felfoghatatlan összeg is lesz. Az olajáresés idején megroggyant szaúdi gazdaság a költségvetési hiány orvoslására tőkepiaci terveket sző. Immár a második dollár-kötvénykibocsátásán van túl, amely nem kevesebb, mint 12,5 milliárd dolláros kört jelentett (ez a mi Paks 2-nk nagyságrendje). A rijádi kormány 3 milliárd dollárnyi ötéves, 5 milliárd dollárnyi 10 éves és 4,5 milliárd dollárnyi 30 éves papírt értékesített. Az első kör 9 milliárd dolláros volt, ám akár össze is adhatjuk a két összeget még mindig messze nincs meg az idei 53 milliárd dolláros költségvetési hiány teljes ellenszere. Ám ezek az összegek eltörpülnek ahhoz képest, hogy hamarosan tőzsdére léphet a szaúdi állami olajcég, a Saudi Amarco is, amelynek akár 2 ezer milliárd dolláros piaci kapitalizácója is lehet, amivel a világ legértékesebb tőzsdei cégévé válhat. A világ legnagyobb olajexportőre ezen kívül 500 milliárd dollárból építene a Vörös-tenger partjainál egy új metropoliszt. Ez a terv ugyan nem a fene nagy spórolásra utal, mindenesetre az Egyiptomhoz és Jordániához is közel eső Neom-projektet szintén szeretnék majd bevezetni a börzére.  

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Hol élnek a leggazdagabbak? Még mindig nyugaton
Az USA-ban 607 milliárdos él, a világ húsz leggazdagabb emberéből tizennégy. De egyre több V4 országbeli dollármilliárdos lesz. A magyarok a lista végén vannak.
Siker2019. márc 14.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
A leggazdagabb orosz nők
Oroszországban a gazdag milliárdosok többsége férfi, ismert oligarchák, acélipari, olajipari csoportok tulajdonosai. Vannak azonban olyan nők is szép számmal, akik vagy alanyi jogon, vagy esetleg éppen egy előnyös válás révén immár önállóan is százmilliárd forint körüli vagyonnal bírnak.
Siker2018. júl 15.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.