Dombornyomott vagy vésett bankkártyát válasszunk?

Hírek2018. aug 13.Növekedés.hu

Míg évekkel ezelőtt csaknem pontosan meg lehetett határozni, hogy mely esetekben célravezető egy dombornyomott bankkártyát kiváltani, s mikor a vésettet, más néven az elektronikusat, addig mára a két kártyatípus között egyre kisebb különbség. Ennek ellenére számos olyan kereskedővel találkozhatunk, akik még mindig előnyben részesítik a dombornyomott kártyát. Külföldi hotelekben történő szállásfoglalás, illetve külföldi autóbérlés esetén lehet kizárólagos feltétel a dombornyomott kártyával fizetés. Kétféle bankkártya létezik: a dombornyomott (embossed) és a vésett (unembossed). Az anyaguk (plasztik) és a méretük megegyezik, eltérés a külsejükben van: a dombornyomott kártya száma, az azon szereplő név és a lejárati dátum is kiemelkedik a kártya síkjából, míg az elektronikus kártyáknál ezek az adatok vésettek – innen származik az elnevezésük. Hosszú éveken keresztül presztízs értékűnek számított az, ha valakinek dombornyomott kártyája volt: sok esetben csak ezt fogadták el fizetésnél, számos kedvezmény járt hozzájuk és az internetes fizetéseknél is csak ezt fogadták el. Emellett megnehezítették a bankkártyák hamisítását is. A vésett verziót ugyanakkor azért kezdték a megjelenésüktől elektronikus kártyának is hívni, mert az nem csak vásárlásra és készpénzfelvételre, de online fizetésre is alkalmas volt. A csalás és visszaélések elleni küzdelem érdekében az Európai Unió kötelezővé tette a chip használatát (a mágnes csíkkal szemben) mind a két kártyatípuson,

amely növelte a biztonságot és tovább csökkentette a két kártyatípus közötti különbséget.

Ma már szinte valamennyi kártyakibocsátó plasztikjával fizethetünk megkötés nélkül. Ennek oka, hogy az elektronikus kártyák használata is ugyanolyan biztonságos, mint a dombornyomotté.  Ma már azonban bárhol lehet fizetni mindkét típusú kártyával, ráadásul egyérintéssel is. Ennek köszönhetően a kártyánkat nem kell kiadnunk a kezünkből, a PIN kódot pedig csak 5 ezer forint felett kell megadni. Csupán külföldi autóbérlésnél, illetve külföldi szállodákban fordulhat elő, hogy más plasztikot nem fogadnak el, csak dombornyomottat.   

Különbség inkább abban van manapság, hogy a kártya betéti (angolul: debit card) vagy hitelkártya (credit card).

Míg a betéti kártyával a hozzátartozó folyószámlán lévő pénz erejéig lehet vásárolni az üzletekben vagy online, addig a hitelkártyával a bank által megállapított hitelkeretből lehet gazdálkodni, amit havonta kell teljesen visszatörleszteni, ellenkező esetben hitelkamatokat kell fizetni. Az utóbbi szinte kizárólag dombornyomott formában létezik és használatát számos kereskedő, a mai napig megköveteli, a kártya mögött található banki fedezett miatt. Korábban csak a dombornyomott kártyáknál volt arra lehetőség, hogy a magasabb kártyadíjért cserébe ingyenes utasbiztosítás és egyéb más kedvezményeket kapjunk. Például a használatuk után pontokat írtak jóvá, amelyeket a kártyabirtokosok egy-egy szolgáltatás – például egy repülőjegy – díjának kiegyenlítésekor tudtak felhasználni, azokkal a végösszeget csökkenteni. Ám ezeket az extra szolgáltatásokat ma már sokszor az elektronikus kártyák is képesek nyújtani. A lényeg, hogy mindenekelőtt az alapján válasszunk kártyát, hogy azt alapvetően mire fogjuk használni.
Ha gyakran utazunk külföldre, s ott hotelekben szállunk meg, illetve autót bérlünk, az interneten vásárolunk, akkor érdemes elgondolkodni a dombornyomott kártya választása mellett, 
amelyhez bankunk sok esetben kiegészítő szolgáltatásokat is kínál, az elektronikus kártyákhoz képest.

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.