Nem is gondolnánk, mennyire fontos szerepe lehet az agrárdiplomáciai képzésnek

Hírek2024. jan. 5.Növekedés.hu

Régi hiátust szüntet meg az agrárdiplomáciai képzés, melyhez kapcsolódóan nemrég egy szintén hiánypótló tankönyv is megjelent. Az Agroinform a Milton Friedman Egyetem, illetve az NKE oktatójával és a MATE címzetes egyetemi tanárával, Dr. Zöldréti Attilával beszélgetett.

Régi hiátust szüntet meg az agrárdiplomáciai képzés, melyhez kapcsolódóan nemrég egy szintén hiánypótló tankönyv is megjelent. De mi is az az agrárdiplomácia? Erről a képzés egyik ötletgazdájával, a kötet szerkesztőjével és egyik szerzőjével, Dr. Zöldréti Attilával, a Milton Friedman Egyetem, illetve az NKE oktatójával és a MATE címzetes egyetemi tanárával beszélgetett az Agroinform.hu.

Nemcsak ilyen képzés, de még ilyen tematikájú könyv sem volt idehaza, s egész Európában sem sok hasonló képzéssel találkozhatunk

bocsátotta előre Dr. Zöldréti Attila, aki nem mellesleg a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztályának elnöke is.

Nem túlzás, ha azt mondom, hogy valóban példa nélküli dologról van szó, amely rövid időn belül óriási népszerűségre tett szert. Az első agrárdiplomáciai menedzser képzés keresztféléves rendszerben, tavaly februárban indult az Agrárminisztérium, valamint a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem együttműködésében, s idén is folytatódik. A szakirányú továbbképzésre 2024. január 15-ig lehet jelentkezni, a részletes feltételek a MATE honlapján megtalálhatók. Alapjában véve a képzéssel és a kötettel is az volt a szándékunk, hogy megmutassuk hallgatóinknak meglévő értékeinket és felhívjuk figyelmüket a lehetőségeinkre. Érdekes adalék, hogy Zsigmond király 1425-ben a világon elsőként hozta létre az állandó diplomáciai képviselet intézményrendszerét; mint ahogy az se nagyon ismert, hogy 1900-ban Darányi Ignác megalapította a Magyar Állandó Külföldi Mezőgazdasági Hírszolgálatot.

Az elnök elmondta: a tavaly indult képzés a végéhez közelít, a hallgatók most a szakdolgozataikat írják, de máris szeretnék elindítani a következő etapot. A hallgatók a képzés egy éve alatt megismerhetik a terület nemzetközi és hazai összefüggéseit, cél- és eszközrendszerét, valamint gyakorlati működését.

A cél olyan magasan kvalifikált szakemberek képzése, akik vezetőként és csapatban is képesek tevékenykedni, bonyolult diplomáciai feladatokat megoldani nemzeti, európai uniós relációkban és harmadik világbeli országok szintjén.

Az Agrárdiplomácia című kötetről (melynek társszerkesztője Dr. Vajda László volt) pedig azt mondta: nagy szükség volt már ilyen, az agrárterület speciális szakismereteit rendező munkára, ugyanis eddig az agrárszakdiplomáciai ágazatnak nem volt kellő hangsúlya, főleg nem egyetemi megjelenése.