Nem vonatkoznak az Airbnb-re az ingatlanforgalmazás európai szabályai

Hírek2019. dec. 20.Növekedés.hu

A vállalkozás pert nyert az Európai Bíróságon.

Az amerikai lakásmegosztó vállalkozás, az Airbnb megnyerte jogi csatáját az Európai Bíróságon - olvasható a yahoo.com hírportálon. A testület úgy döntött, hogy a vállalkozás nem ingatlanügynök, hanem online platform. Így az ingatlanszabályozás szigorú európai előírásai az amerikai cégre nem vonatkoznak. 

Az ügy a francia turisztikai szövetség, az AHTOP panasza alapján került az Európai Unió Bírósága (CJEU) elé. 

A per megerősíti: azok az új online szolgáltatások, amelyek a hagyományos üzleti tevékenységet folytató vállalkozások számára nagy kihívást jelentenek, de mentesek azok szabályai alól, komoly fejtörést okoznak a törvényhozók és az igazságszolgáltatás számára. 

Az Airnbn esetében a francia pernek nagy jelentősége van, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vállalta, hogy a 2024. évi, párizsi Olimpia idejére ajánlani fogja a vállalkozás szolgáltatásait. 

A bírák lényegében elfogadták a vállalkozás érveit arról, hogy az Airbnb egy online platform, nem pedig ingatlanügynök. 

A közvetítő szolgáltatás és a szállás biztosítás közötti kapcsolat jellege nem indokolja, hogy a jogalkalmazó eltérjen attól a besorolástól, amely szerint a közvetítő szolgáltatás az információs társadalom egyik eszköze

fogalmazott a CJEU.

A bíróság felrótta Franciaországnak azt is, hogy az ügyben nem tájékoztatta megfelelően az EU végrehajtó szervezetét, az Európai Bizottságot. Nem adott tájékoztatást arról, hogy az Airbnb-t ingatlanügynökségi engedély megszerzésére kötelezte. 

Az Airbnb üdvözölte a döntést. 

Mindenkivel korrekt módon akarunk együttműködni. Már több, mint 500 kormánnyal dolgozunk együtt, hogy vendégeink kövessék az ottani szabályokat és fizessék a helyi adókat.

  áll a vállalkozás közleményében. 

Az Airbnb az elmúlt évek során komoly vitákat folytatott olyan nagyvárosok szállodaipari vállalkozóival és hatóságaival, mint New York, Amszterdam, Berlin és Párizs. Azzal vádolják, hogy fokozza a lakáshiányt és kiszorítja az alacsony jövedelmű lakosokat.