Három évig 10 százalékos béremelkedés mérséklődő infláció mellett?

Elemzések2019. dec. 20.Harsányi Péter

  • 2022-ben is 3,5 százalékkal növekedhet a magyar gazdaság az MNB friss előrejelzései alapján
  • 3 évig 9 százalék körüli lehet a béremelkedés éves üteme, a munkaerőpiacra potenciálisan bevonhatók száma 300 ezer főre csökkent
  • Az infláció középtávon visszatér a 3 százalékos jegybanki célhoz, amihez érdemben hozzájárul a MÁP Plusz értékesítése, és a külső lassulás
  • Folytatódott az emelkedő trend az egy főre jutó GDP tekintetében, amely az EU országok átlagának 71 százalékára emelkedett

Folytatódó a felzárkózás

Az MNB megemelte a magyar GDP növekedési prognózisát a decemberi inflációs jelentésben. A hazai gazdaság idén 4,9 százalékkal, 2020-ban 3,7, míg 2021-ben és 2022-ben is egyaránt 3,5 százalékkal bővülhet.

A dinamikus növekedés hatására folytatódott a felzárkózás az Európai Unió fejlettebb államaihoz. A kedvező tendencia az egy főre jutó GDP emelkedésén is kiválóan látható.

Forrás: KSH

Az Európai Központi Bank (EKB) nemrég közzétette az eurózónára vonatkozó GDP előrejelzéseit. Ennek alapján az eurózóna növekedését 2022 végéig minden évben legalább 2 százalékponttal meghaladhatja a magyar gazdaság bővülési üteme.

MNB és EKB előrejelzések

2019

2020

2021

2022

Magyar GDP növekedési ütem

4,9

3,7

3,5

3,5

Eurózóna GDP növekedési ütem

1,2

1,1

1,4

1,4

Magyar növekedési többlet

3,7

2,6

2,1

2,1

Tovább száguldhatnak a bérek

A dinamikus növekedés és hatalmas munkaerőhiány miatt 2022 végéig átlagosan 9 százalék körüli lehet évente a béremelkedés üteme a versenyszférában.

Ezzel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta a 3,5 százalékos mélyponton ragadhat. Közel a teljes foglalkoztatottsági szint, 70 százalék felé emelkedett ugyanis a foglalkoztatottsági ráta, miközben a 25-54 éves korosztály esetében a 75 százalékot is meghaladja a mutató.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából kimerültek a foglalkoztatottsági tartalékok. A munkaerőpiacra potenciálisan bevonhatók száma lecsökkent 300 ezer főre a KSH becslései alapján.

Leginkább az idősebb, 55 év feletti munkavállalók azok, akik még tartalékot jelentenek, mivel esetükben a foglalkoztatottsági ráta mindössze 50 százalék körüli.

Miért tér mégis vissza az infláció a 3 százalékos célhoz?

Valamennyi inflációs mutató visszasüllyed 2022-re a 3 százalékos jegybanki célhoz. Felmerül a kérdés, hogy a kétszámjegyű béremelkedés, a robosztus lakossági fogyasztás, és a dinamikus gazdasági növekedés ellenére miért tud mérséklődni a jelenleg még 3,5 százalék körüli áremelkedési dinamika?

Ennek egyik oka, hogy az európai szinten is kimagasló magyar GDP bővülést hatalmas mértékben segítik a beruházások, azaz nem csak fogyasztásból származik a növekedés. Következésképpen hiába bővül 5 százalékkal a gazdaság – jóval meghaladva a potenciális 3,5 százalék körüli szintjét, ami alapesetben infláció emelő hatású -, mégsem pörög fel látványosabban a fogyasztói árindex, illetve a jegybank által kiemelten figyelt adószűrt maginfláció.


Másfelől az eurózóna gazdaságának lassulása és a globális inflációs mutatók mérséklődése egyaránt visszafogják a hazai árnövekedés ütemét.

Globális infláció alakulása

Forrás: MNB

A külső lassulás az importon keresztül már elkezdett begyűrűzni a hazai iparicikkek árába, ami az alábbi ábrán is jól látható.

Forrás: MNB

Másrészről historikus viszonylatban tágak a vállalati profitmarzsok, így a béremelkedés teljes része nem jelenik meg a fogyasztói árakban, hanem a piaci részesedés megtartása érdekében a vállalatok jellemzően szűkíthetik a profitkulcsaikat.

Ezenfelül az automatizáció, a robotizáció, a hatékonyabb fogyasztói döntéshozatal, az öregedő társadalom, a lassabb globális növekedés és adóssághegyek miatt is moderáltabban emelkednek az árak.

Előretekintve a kibocsátási rés is szűkülni fog a GDP bővülési ütem mérséklődése mellett. A kibocsátási rés az aktuális és a potenciális GDP közötti különbséget mutatja. Minél nagyobb az aktuális növekedés a potenciálisnál, az annál inkább áremelő hatású.

2021-ben és 2022-ben már egyaránt a 3,5 százalékos potenciális szintje körül növekedhet a hazai gazdaság.

Végezetül a jelenbeli fogyasztás mérséklésében, és a gazdaság túlhevülésének megakadályozásában hatalmas szerepe van a Magyar Állampapír Plusznak.

A MÁP Plusz a sikeres értékesítésnek köszönhetően érezhetően visszafogja a jelenbeli fogyasztást, így az inflációt is.

Hosszabb távon ugyanakkor javítja a lakosság jövedelmi és vagyoni helyzetét a kedvező kamatkonstrukciókon keresztül.

Az ezáltal magasabb jövőbeni fogyasztás pedig a későbbiekben a GDP növekedés hajtóereje lehet, de megemeli az állami adóbevételeket is.

Az MNB előrejelzései alapján a lakosság pénzügyi tudatosságának emelkedése mellett 10 százalék közelében stabilizálódhat a lakossági megtakarítási ráta az elkövetkezendő években, amely meglehetősen védetté teszi a háztartásokat.

A MÁP Plusz a többi lakossági állampapírral egyetemben emellett érdemben hozzájárul az ország sérülékenységének csökkenéséhez. A megemelkedő belföldi finanszírozás hatására az államadósság devizaaránya 2019 év végére 17 százalékra, míg 2022 végére 10 százalékra mérséklődhet.

A felfutó, egyre hosszabb átlagos futamidejű lakossági állampapír állomány következtében pedig nagymértékben csökkentheti az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a nettó kibocsátásokat az elsődleges piacon az intézményi szereplők számára. A szűkülő kínálat alacsonyabb hozamokhoz vezet. Az MNB kalkulációi szerint minden 100 milliárd forintnyi elsődleges piaci kibocsátáscsökkenés 0,1 százalékponttal mérsékli az aukciós hozamokat.

A csökkenő külső sérülékenység hatására lecsökkennek továbbá a kamatfelárak is, ami szintén hozzájárul a kamatterhek zsugorodásához a nagybani piacon.

Átmeneti megugrás

Az inflációs mutató a jövő év elején átmenetileg akár 4 százalék felé is gyorsulhat, ami alapvetően a bázishatásokkal és a megugró élelmiszerárakkal magyarázható. A kínai sertéspestis hatására ugyanis Magyarországon is nagyot emelkedett a sertéshús ára. Az év elejét követően azonban fokozatosan ereszkedő pályára állhat a fogyasztói árindex.

Az adószűrt maginfláció ellenben stabil maradhat, és a jövő év közepétől fokozatosan elkezdhet süllyedni a 3 százalékos szint irányába.

A stabil inflációs képet megerősítik mellesleg a kiegyensúlyozott piaci inflációs várakozások is.