Német kancellár: Oroszország vonja ki csapatait Ukrajnából

Hírek2023. márc. 1.MTI

Oroszországnak kell lépéseket tennie azért, hogy lehetővé váljon a béke az orosz támadás alatt álló Ukrajnában - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár szerdán Berlinben.

A kormányfő Krisjanis Karins lett miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után, kettejük közös tájékoztatóján arra a kérdésre, hogy milyen biztonsági garanciákra lehet szüksége Ukrajnának ahhoz, hogy tárgyalásokat kezdjen Oroszországgal, azt mondta, hogy a helyzet "teljesen világos", Oroszország megtámadta Ukrajnát, így elsőként Oroszországnak kell lépéseket tennie azért, hogy lehetővé váljon a béke.

A leginkább szükséges lépés az orosz csapatok kivonása Ukrajnából - mondta a német kancellár.Arról is szólt, hogy hazáját és Lettországot egyesíti az "igazságos béke", és az Európa biztonsága és stabilitása iránti vágy.

Krisjanis Karins kiemelte, hogy az EU tagállamait három érték, a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság egyesíti, Ukrajna pedig éppen ezen értékekért harcol, hiszen Oroszország a szabadság helyett az elnyomást, a demokrácia helyet az autokrata hatalomgyakorlást, a jogállamiság helyett pedig az "erősebb jogát" akarja érvényesíteni a megtámadott országban.

A lett miniszterelnök rámutatott, hogy hazája az orosz támadás előtt megkezdte Ukrajna támogatását fegyverrel, és már a hazai össztermék (GDP) egy százalékát meghaladó értékben segítette a védekezést fegyverekkel, hadi felszereléssel.

Lettország NATO-tagként a saját védelmi képességének erősítésére is komoly erőforrásokat mozgósít, a védelmi költségvetés stabilan meghaladja a GDP két százalékát, és hamarosan visszaállítják a sorkötelezettséget - mondta a jobboldali politikus.

Olaf Scholz kiemelte, hogy hazája Ukrajna második legnagyobb támogatója - az Egyesült Államok után -, a pénzügyi segítségnyújtást és a fegyverszállításokat tekintve is.

A támogatást addig biztosítják, amíg csak szükséges, ami azt is jelenti, hogy a többi között a lőszer- és az alkatrész-utánpótlás biztosítása érdekében jelentősen bővítik a hazai hadiipar gyártási kapacitását - fejtette ki a szociáldemokrata politikus.