Csányi Sándor: Nehéz évet zártunk, de javulás látható

Hírek2023. márc. 1.Növekedés.hu

A recessziót várhatóan el tudjuk kerülni idén, jövőre pedig folytatódhat a gazdasági növekedés, míg a magyar agrárium a korábbinál is lendületesebben fejlődhet a következő években – hangzott el az OTP Agrár Gálán, a hitelintézet Vállalati és Agrár Igazgatóságának partnerrendezvényén.

Az eseményen átadták Agráriumért OTP Díjakat is, annak az öt mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásnak, amely kiemelkedő szakmai teljesítményével példaként szolgálhat az ágazat minden szereplője számára.

- Nehéz évet zártunk, de javuló tendencia látszik. Bár a gazdasági növekedés tavalyi üteme várhatóan nem ismételhető meg ebben az évben, nagy a valószínűsége, hogy a recessziót el tudjuk kerülni, és 2024-ben ismét gazdasági növekedés várható – fogalmazott az OTP Agrár Gálán Csányi Sándor.

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója rámutatott, hogy az OTP Csoport rendkívül gyorsan növekedett, az elmúlt 6 évben 11 bankot vásárolt, ami Európában is egyedülálló teljesítmény. Nincs még egy olyan európai bank, amely képes lenne olyan hatékonyan integrálni más bankokat a szervezetébe, mint az OTP. A vállalatcsoport mérlegfőösszege már meghaladta a 90 milliárd eurót, és továbbra is nagyon jó formában van, bár a magyarországi eredményt elviszik a különböző különadók.

„Nagyon bízom benne, hogy Magyarország eredményesen tudja felhasználni a megújult uniós támogatási rendszer, a Közös Agrárpolitika forrásait a következő években. A megemelkedett keret közvetítéséhez persze sokkal nagyobb szervezettségre van szükség, mint korábban, hogy a jogosultak sikeresen le is tudják hívni ezeket a forrásokat. Az OTP Bank ebben a már meglévő támogatás-előfinanszírozási konstrukcióival segítheti a gazdákat” – tette hozzá Csányi Sándor.

„A hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv elfogadásával több mint 5300 milliárd forint felhasználásával fejlődhet egészen 2027-ig. A magyar kormány számára a meglehetősen kiszámíthatatlan nemzetközi politikai és gazdasági körülmények ellenére kiemelt cél, hogy 2030-ra a mezőgazdaság termelékenysége a másfélszeresére, az agrártermelésünk hozzáadott értéke a kétszeresére nőjön, az agrár- és élelmiszerexportunk értéke pedig 50 százalékos növekedéssel 15 milliárd euróra emelkedjen” - hangsúlyozta az eseményen Nagy István agrárminiszter.

A rendezvényen ismét öt mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari vállalkozás képviselője vehette át az Agráriumért OTP Díjat. A hitelintézet idén negyedszer adta át az elismerést, amelyet azért alapított, hogy ráirányítsa a figyelmet az agrárvállalkozások értékteremtő munkájára és kiemelkedő szakmai teljesítményére, amely az ágazat minden szereplője számára példaként szolgálhat.

A díjazottakat a 2012-ben – Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója által – alapított, akadémikusok és szakmai szervezetek képviselőiből álló Agrárkollégium választotta ki a jelöltek közül. A döntési szempontok között a gazdasági eredmények mellett kiemelkedő helyen szerepelt, hogy a vállalkozás mennyire innovatív, él-e a legújabb fejlesztések lehetőségeivel.

Díjazottak az öt kategóriában:

Növénytermesztés: Simon Mezőgazdasági Kft. – A hantosi vállalkozás elsősorban szántóföldi növények termesztésével és azok értékesítésével foglalkozik, egyebek mellett repcét, répát és borsót termeszt.

Állattenyésztés: Nyakas Farm Kft. – A hajdúnánási vállalkozás 4500 szarvasmarhát tart és évi 24 millió liter tejet termel.

Kertészet: Solybor Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. – A Gyöngyössolymoson található családi borászat termelése jelentős részét Nyugat-Európába exportálja, de a magyar borpalettát is szélesíti boraival.

Élelmiszeripar: Hajdúhús 2000 Kft. – A debreceni vállalkozás sertés feldolgozásával, húskészítmény-gyártással és -kereskedelemmel foglalkozik.

Nemzetközi tevékenység: Hungrana Kft. – A Szabadegyházán működő vállalkozás évente több mint 1 millió tonna kukoricát dolgoz föl, amelyből izo-cukrot, keményítőt, alkoholt és takarmányt állít elő.