Németország addig nem ad útvonalengedélyt orosz utasszállító járatoknak, amíg a Lufthansa meg nem kapja oroszországi engedélyeit

Hírek2021. jún. 2.Növekedés.hu

Nem repülhetnek németországi célállomásokra menetrend szerint közlekedő orosz utasszállító gépek - döntött szerdán a szövetségi közlekedési minisztérium, válaszul arra, hogy az orosz fél nem adott engedélyt júniusra a Lufthansa német légitársaság oroszországi járatainak üzemeltetésére.

Mivel az illetékes orosz hatóság nem adta ki időben a Lufthansa járatainak júniusi üzemeltetéséről szóló engedélyeket, a német szövetségi légügyi hatóság (Luftfahrt-Bundesamt) egyelőre nem ad útvonalengedélyt orosz légitársaságoknak - közölte a minisztérium. 

A tárca és a moszkvai német nagykövetség tovább folytatja az egyeztetést az orosz partnerekkel, és amint megvannak a Lufthansa-járatok üzemeltetéséhez szükséges engedélyek, az orosz légitársaságok járatai is ismét közlekedhetnek - emelték ki a közleményben német hírportálok beszámolói szerint.

A minisztérium magyarázata szerint a kölcsönös blokád háttere, hogy Oroszország a koronavírus-világjárványra hivatkozva 2020 márciusában egyoldalúan felmondta a menetrend szerinti utasszállító járatok közlekedését szabályozó megállapodást. Azóta eseti alapon, havonta kölcsönösen megújított útvonalengedélyek alapján szervezik a forgalmat, és a Lufthansa júniusi engedélyeit az orosz hatóság nem adta ki.

Így a szerda reggelre ütemezett oroszországi Lufthansa-járatokat kedd este törölni kellett. A német hatósági engedély megtagadása az Aeroflot és a S7 Airlines orosz diszkont légitársaság járatait érinti.