Németországban betiltanák a vasárnapi motorozást - Több ezer motoros tiltakozott

Hírek2020. júl. 8.Növekedés.hu

Németország több száz városában motorosok tüntettek a vasárnapokra és ünnepnapokra javasolt motorozási tilalom ellen, olvasható a dw.com hírportálon.

A szervezők szerint Friedrichshafenben az előzetesen várt ezer helyett körülbelül 5 ezren, Stuttgartban mintegy 8 ezren vettek részt a motorosok demonstrációján. Münchenben, ahol a megmozdulás jogellenes volt, mivel a tömeggyűlések Bajorországban a koronavírus miatt tiltottak, a rendőrség szerint körülbelül 6 ezer motoros parádézott.

A megmozdulást a „Motorosok a szabadságért” elnevezésű csoport szervezte.

A motorkerékpározás ellenzői azt állítják: a motorosok által okozott zaj zavarja a pihenőhelyek nyugalmát. 

Május folyamán számos tartomány hozott nyilvánosságra egy olyan javaslatot, amely korlátozná a motorkerékpárok által okozott zajt. A kezdeményezés a motorok által keltett hanghatást egy áthaladó teherautó vagy egy fűnyíró zajszennyezésének szintjére csökkentené.

A Szövetségi Tanács, amely a törvények előkészítését végzi Németországban, foglalkozik egy részleges, vasárnapokra és országos ünnepnapokra vonatkozó tilalom lehetőségével is. Németországban hagyományosan ezek azok a pihenő időszakok, amikor lakóövezetekben a zajos tevékenység tiltott.

A motorkerékpárok pártolói, közöttük a vállalkozásbarát FDP párt közlekedéspolitikai szóvivője azon az állásponton van, hogy egy ilyen tilalomra nincs szükség.

„Túl azon, hogy a motorkerékpáros közösség néhány „fekete bárányát” meghurcolnák, ezek a szigorú szabályok mindannyiunkat gyanússá tehetnek” - mondta Oliver Lukisc.

Szövetségi tisztségviselők a következő hetekben tanulmányozzák a javaslatokat, de Andreas Scheuer közlekedési miniszter már jelezte: ellenzi a kezdeményezést.