Németországban hamarosan a parkolási büntetéseket is be lehet fizetni bevásárláskor

Hírek2020. feb. 2.Növekedés.hu

A vevőkért folytatott harc és a digitalizáció összefonódása révén egyre több ügyet intézhetnek el a németországi üzletek vásárlói a pénztáraknál. A legújabb megoldással Kölnben kísérleteznek tavasztól.

A Rajna parti nagyvárosban a parkolási büntetéseket lehet majd rendezni a boltok kasszáinál. Ehhez csak a büntetőcédulára van szükség, amelyen az új rendszer részeként az összeg mellett szerepel egy vonalkód is. Ezt a kódot a pénztárgép ugyanúgy beolvassa, mint az adott üzletben kapható bármely termék esetében.

A büntetés összegét a kasszagép szoftvere az üzlet tulajdonosa helyett a városi önkormányzathoz utalja, a cédula kódjával együtt. Így – anonim módon – akár néhány másodperc alatt is el lehet intézni egy parkolási ügyet, holott korábban a postára kellett menni miatta, vagy be kellett jelentkezni az internetbankba.

A megoldást a „Barzahlen” cég fejlesztette ki, kísérleti programjában városszerte 12 000 üzlet, köztük élelmiszer- és illatszerboltok vesznek részt.

Ha a terv beválik, még az idén legalább még egy német nagyvárosban bevezetik az új megoldást, amelynek révén szabálysértési ügyek százezreit lehet majd lezárni egyszerűen és gyorsan Kölnben is, ahol az önkormányzat közterület-felügyelői csak 2018-ban 850 000 büntetőcédulát állítottak ki.

A kiskereskedelmi láncok startup cégekkel együttműködve egyre több szolgáltatást igyekeznek nyújtani a boltjaikban Németországban. Számos üzletben működik például kontaktlencse-automata és aprópénzbeváltó berendezés.

A büntetőcédulák befizetése melletti másik legújabb próbálkozás arról szól, hogy miként lehet a ruhatisztítási szolgáltatásba bekapcsolni az abc-ket és a háztartási boltokat.

Két társaság egy kísérleti projektben vállalja a szennyes átvételét és a kitisztított, kivasalt, becsomagolt ruhák kiadását és a tisztítói számla rendezését a pénztáraknál, amivel az évenként 4,5 milliárd eurós forgalmú ruházati szolgáltató piacból igyekeznek részesedéshez jutni.