Nemsokára indul az ország egyik legnagyobb agrár kiállítása

Hírek2023. máj. 8.Sz.A.

A Nemzeti Agrárkamara (NAK) a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) együttműködésével idén is megrendezi az ország legnagyobb szántóföldi kiállítását. A NAK a Szántóföldi Napok és Agrárgépshow- Mezőfalva június 7-8-án, több mint 40 hektáros területen várja a látogatókat, az eseményre ingyenes a belépés.

Ilyen tipusú és méretű rendezvény Magyarországon korábban nem volt - mondta a kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrár Kamara (NAK) elnöke.

Mintegy 10-15 ezer látogató érkezett az eddigi rendezvényekre, szakmai tudásbővítésre alkalmas eseményt biztosítunk, elsősorban a szakmai érdeklődőkre számítunk - tette hozzá. Mint mondta, idén a középpontba a fenntarthatóság témaköre kerül, górcső alá veszik az aszály kérdését, és a klímaváltozáshoz alkalmazkodást. A MEGFOSZ célja, hogy az agrárgépész szakma iránt a fiatalok érdeklődését felkeltse, hogy legyen utánpótlás - mondta Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) elnöke. A mezőgazdasági gépészettel foglalkozó cégek 80 százaléka részt vesz a kiállításon. 

Az önjáró traktoroktól a drónokig sokféle mezőgazdasági gépet mutatnak meg a gazdálkodóknak, több mint egy hektáron lesz álló gép bemutató, továbbá a talajvédelemmel és az öntözéses technológiákkal foglalkozó gépek is kiemelkedő szerepet kapnak - tette hozzá Harsányi Zsolt.

A NAK és a MEGFOSZ vezetői ma együttműködési megállapodást írtak alá a rendezvény szervezésével kapcsolatban, melynek ezúttal is a Fejér megyei Mezőfalva térsége szolgál helyszínül.

A NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow az ország legnagyobb, álló- ás mozgógépes szabadtéri kiállítása, ahol megtekinthető a mezőgazdasági gépek legszélesebb kínálata. 

A mozgó gépbemutatón működés közben figyelhetik meg a látogatók a legmodernebb eszközöket, gépeket. Emellett az évszaknak megfelelő fajtabemutatók, mikroparcellás és demóparcellás növénytermesztési bemutatók, valamint előadásokra is sor kerül.

A rendezvény górcső alá veszi azokat a lehetőségeket, amelyek alkalmazhatók például aszály vagy szélsőséges jelenségek esetén. Kérdésre válaszolva Győrffy Balázs elmondta: a magas kamatkörnyezet a mezőgazdasági beruházások visszafogását eredményezte.