Elképesztő, ami a napelempiacon történik, érdemes most napelemet venni?

Elemzések2023. máj. 8.Kovács Dániel

Padlón van a napelemek magyarországi értékesítése, ami nem meglepő, hiszen átmenetileg nem lehet velük a hálózatra csatlakozni. A kivitelezők egyelőre köszönik, jól vannak a rengeteg tavalyi megrendelésnek köszönhetően. De mi lesz, ha ezek is elfogynak? A piaci helyzetről szakértőket kérdeztünk, és annak is utánajártunk, érdemes-e most háztartási méretű napelemrendszer vásárlásába belevágni.

Most érdemes háztartási méretű napelemrendszert venni - mondja a Növekedés.hu-nak egy, a napelemrendszerek piacát jól ismerő forrásunk. Meglepő, hiszen a kormány tavalyi döntése nyomán átmenetileg szünetel a visszatáplálás lehetősége, emiatt éppen azt láthatjuk, hogy az utolsó hajrá után most a lakossági vásárlók többsége kivár. Nem csoda,

az alsó hangon 2-5 milliós rendszerek megtérülési ideje ugyanis jelentősen megugrott,

mivel így a fogyasztók nem tudják a megtermelt, de fel nem használt áramot a szolgáltató felé elszámolni, ráadásul, ha nem akarják, hogy kárba vesszen, még energiatároló rendszerről is gondoskodniuk kell, amely márkától és kapacitástól függően félmillió forint környékén kezdődik, de simán lehet milliós tétel is. Forrásunk ennek dacára úgy látja, jól jár az, aki ezen a nehezített pályán is belevág a telepítésbe, szerinte

egy átlagos fogyasztású családi házra való, azaz villanybojler elektromos sütővel, elektromos főzőlappal, valamint hűtő-fűtő klímával számolva egy napelemrendszer jelenleg 3 millió forint környékén érhető el, amely a fogyasztás jelentős részét fedezi.

- Most padlón vannak a napelemes cégek, ebben a környezetben nem lehet árat emelni. Viszont abban a pillanatban, amint a kormány újra engedi a fogyasztók csatlakozását a hálózatra, berobban a pörgés, ami az árakat is fel fogja hajtani - teszi hozzá, így még akkor is jól járhatunk, ha egy ideig elpazaroljuk a fel nem használt áramot, főleg úgy, hogy a 2024 után telepített lakossági napelemeknél megszűnik az éves szaldóelszámolás lehetősége is.

Egy átlagos fogyasztású családi házra való, azaz villanybojler elektromos sütővel, elektromos főzőlappal, valamint hűtő-fűtő klímával számolva egy napelemrendszer jelenleg 3 millió forint környékén érhető el.

Bajban vannak az értékesítők

- Úgy látom, hogy a jelenlegi jogszabályok szerint az elsősorban értékesítéssel foglalkozó napelemes cégek kerültek nagyon nehéz helyzetbe, közülük is leginkább azok, akik új háztartási napelem rendszereket akarnak eladni - mondja a Növekedés.hu-nak Szilágyi László.

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke úgy látja, jelenleg bizonytalan a napelemes visszatáplálás módja és a lehetőségei, ezért a vásárlókedv is visszaesett.

- A mi statisztikáink és tapasztalataink szerint

az elmúlt néhány hónapban a háztartási méretű új napelemes rendszerek értékesítése töredékére zuhant vissza a korábbi évekhez képest. Nagyon sok cégtől azt az információt kaptuk, hogy gyakorlatilag nullához közelítenek az eladásaik.

Olyanról is értesítünk hogy több helyen leépítésre volt szükség, elsősorban olyan emberek vesztették el az állásukat, akik konkrétan az értékesítést végezték a lakossági szegmensben. Az emberek kiszámíthatatlanságot látnak ebben nem mernek belevágni a vásárlásba - magyarázza Szilágyi László hozzátéve, a lakosság részéről jelenleg csak azok vágnak bele akik nek az egyedi igényei alapján ennek ellenére is mégis megéri, mert például fontos nekik az energiafüggetlenség, vagy napközben sok energiát használnak.

Esetleg éppen most építkeznek, és abban a fázisban vannak hogy ezt mindenképp meg akarják csinálni. Összességében vannak ugyan olyanok, akiknek ez még mindig megérheti de azért számuk mindenképpen sokkal kevesebb mint korábban - mutat rá az MNNSZ alelnöke.

Az elmúlt néhány hónapban a háztartási méretű új napelemes rendszerek értékesítése töredékére zuhant vissza a korábbi évekhez képest.

A kivitelezés most is pörög

Párhuzamosan ezzel a kivitelezések folyamatosan zajlanak, Szilágyi László úgy látja, a napelemes cégek forgalmi adatai erről az oldalról nézve nagyon is jók, köszönhetően annak, hogy a tavalyi év végén a tiltás előtti néhány hétben többévnyi mennyiségnek megfelelő napelemes megrendelés és bejelentés érkezett be, ezeknek az igényeknek a kiszolgálása pedig még nagyon sokáig ellátja munkával a kivitelezőket.

A napelemes cégek zöme most nagyon jól tud működni és tud produkálni

- mondja az alelnök, aki arra a kérdésünkre is válaszolt, hogy az eladásokat érintő krízis vajon leviszi-e az árakat? Szerinte a napelemek árát nem ez határozza meg, hanem elsősorban az infláció, illetve ami az elmúlt években számtalanszor felmerült, az pont a sok eladás által generált készlethiány, például az inverterek esetében. 

- A betáplálás tiltásától függetlenül sajnos a tavalyi évben növekedtek a napelemes rendszerek árai olyan szinten, hogy 

a cégek már a két évvel ezelőtti árajánlataikat sem tudták tartani, mivel elszálltak az inverterek árai és az euró/forint árfolyama is kedvezőtlenül alakult az elmúlt esztendőben.

Ezt fejelte meg a készlethiány, és a tiltás okozta felbolydulás - mutat rá Szilágyi László, aki a durva áremelkedés után nem tartja kizártnak, hogy jelen helyzetben valamelyest visszakorrigálnak valamelyest az árak, de csak a három-négy hónappal ezelőtti árszinthez képest, ugyanis a cégek, amelyek a tavalyi dömping hatására magas árakon töltötték fel a készleteiket, túlságosan nagy árleszállításokba nem tudnak belemenni.