Nézze meg, hogy áll most Magyarország gazdasági növekedése az EU-ban

Hírek2022. szept. 7.MTI, növekedés.hu

Magyarország gazdasági növekedése az EU középmezőnyébe került idén a második negyedévben. Ebben a tavalyi magasabb bázis és már a háború hatása is benne van. A szankciók és az orosz-ukrán háború legjobban a lengyel és a Balti államok gazdaságát viseli meg, ahol már visszaesést mértek. Németország GDP növekedése is gyakorlatilag lenullázódott.

A magas energiaárak és az infláció már látszódik az EU gazdasági növekedésén, amely lassulást mutatott a második negyedévben, de éves alapon nézve még mindig négy százalék feletti volt a bővülés üteme - az Eurostat friss adatai szerint.

A legjobban a holland, a román, az ír és az osztrák gazdaság teljesített, mígMagyarország a 9. helyen áll a növekedési rangsorban. Lengyelország és a Balti államok gazdasági teljesítménye visszaesett, amely főként a szankcióknak és a háborús hatásoknak tudható be.

Az euróövezet hazai összterméke (GDP) 0,8 százalékkal bővült a második negyedévben az első negyedévihez képest, amikor 0,7 százalék volt a növekedés.

Az Európai Unióban a második negyedévben 0,7 százalékkal nőtt negyedéves bázison a hazai össztermék, ami minimális lassulást jelent az első negyedévi 0,8 százalékhoz viszonyítva. 

Az egy évvel korábbit az euróövezeti GDP 4,1 százalékkal, az uniós GDP 4,2 százalékkal haladta meg az idei második negyedévben. Az első negyedévi éves növekedés az euróövezetben 5,4 százalék, az EU-ban 5,5 százalék volt.

Az első negyedévi éves növekedés az euróövezetben 5,4 százalék, az EU-ban 5,5 százalék volt.

Negyedéves összevetésben a legnagyobb mértékben Hollandiában nőtt a GDP, 2,6 százalékkal, illetve Romániában 2,1 százalékkal és Horvátországban 2 százalékkal. A gazdaság teljesítménye a legnagyobb mértékben, 2,1 százalékkal Lengyelországban, 1,3 százalékkal Észtországban és 1 százalékkal Lettországban esett.

Az Eurostat adatai szerint Magyarország GDP-je a második negyedévben 1 százalékkal nőtt az első negyedévhez képest, amikor 2,1 százalék volt a bővülés. Éves szinten a magyar gazdaság teljesítménye 6,5 százalékra lassult az első negyedévi 8 százalékról.

A Nemzetközi Valutaalap július végén kiadott globális előrejelzése szerint idén az euróövezetben 2,6 százalékos növekedés lehet, jövőre azonban már csak 1,2 százalékkal kalkulál a szervezet.

A német növekedés azonban idén az uniós átlagnál jóval lassabb, mindössze 1,2 százalék lehet, ami jövőre 0,8 százalékra mérséklődhet. Fontos megjegyezni, hogy az IMF előrejelzése még azelőtt készült, hogy Oroszország leállította a gázszállítást az Északi Áramlaton és a Jamal vezetéken.