A válság elkezdődött - elindult a lejtőn az építőipar 

Elemzések2022. okt. 25.Kovács Dániel

Érezhetően visszaestek szeptemberben a magyar építőipar megrendelései, az új szerződések mennyisége már augusztusban is 50,4 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. Körbenéztünk, mennyire húzza be a féket a lakosság, és érzik-e már a gyártók és az építőanyag-forgalmazók a forgalom bezuhanását. Nagy a baj, de meglepő válaszokat is kaptunk.

Az év végére már arra számítunk, hogy a lakossági megrendelések vissza fognak esni. A háztartások hamarosan a finanszírozási lehetőségeik végéhez érnek, a megnövekedett árakat önerőből már lehetetlen kigazdálkodni, a hitelkörnyezet pedig egyre romlik - nyilatkozta egy hónappal ezelőtt a Növekedés.hu-nak Koji László. Azóta sokat romlott a helyzet, az  Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a múlt héten már arról számolt be, hogy az ágazat rendelésállománya szeptember eleje óta kézzelfoghatóan csökken.

Ezt alátámasztja, hogy a KSH adatai szerint már augusztusban is 4,4 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene az előző hónaphoz képest.

Az új szerződések mennyisége 50,4 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál, a teljes szerződésállomány volumene pedig 7,8 százalékkal maradt el a tavalyitól.

Ebben természetesen benne van az, hogy 2022-es áron durván 2500 milliárd forintnyi építési beruházást halaszt későbbre az állam, de az is, hogy a lakosság beruházási kedve egyre inkább csökken a brutális építőanyagárak miatt. 

25 százalékos csökkenés is lehet a lakossági piacon

-Mennyiség tekintetében egyértelműen érezzük a lassulást, és nem csak mi látjuk így. Az üzletvezető kollégák beszélgetnek egymással, áramlik az információ, a többi gyártónál is is észrevehető a visszaesés - mondja a Növekedés.hu-nak Barabás Árpád, a Barabás Téglakő Kft. ügyvezetője hozzátéve, ez változó mértékű,

amelyik cég jobban támaszkodik a kormányzati, vagy céges megrendelésekre, az jelen pillanatban még kevésbé érzi a bőrén a változást, ugyanis a kormány direktívája az, hogy amibe belekezdett, azt be is fejezi, a vállalati megrendelések is rendben vannak egyelőre.

A Barabás Téglakő viszont több mint 90 százalékban a lakossági szegmensre épít kereskedői hálózatán keresztül, így teljes mértékben szembesülnek azzal, hogy az emberek már nem tudnak annyit költeni az építkezésre, mint akár még pár hónappal ezelőtt.

 

- A betontermék-gyártás területén már most 10-20 százalék közötti lehet a visszaesés a lakossági piacon, a kereskedők azt jósolják, hogy jövőre akár 25 százalékos is lehet a csökkenés

- mutat rá Barabás Árpád, aki azt sem rejti véka alá, hogy egyes termékek, mint például a cserép esetében ez a hatás egyelőre nem érzékelhető. Ennek szerinte az az oka, hogy első körben azokat a vásárlásokat vetik el az emberek, amire nincs feltétlenül szükség. Ha még most kellene a téglát megvenni az építkezéshez, akkor valószínűleg inkább lefújnák a projektet. De ha már állnak a falak, valahogy összegyűjtik a rávalót a befejezésre, hogy legalább tető legyen a ház fölött.

A cégvezető szerint további problémák gyűrűznek be az irdatlanul magas energiaárakkal, hiszen az építőanyagok előállítása kifejezetten energiaigényes folyamat, és sok cégnél még csak most futnak ki a korábbi szerződések, jővőre szembesülnek majd az új árakkal. 

Mi konkrétan ötszörös áron fogjuk kapni az elektromos áramot, mint eddig, és mások sem lesznek jobb helyzetben. Ez az a helyzet, hogy vagy leáll a gyár, vagy felfelé megy az ár. Sajnos további drágulások lesznek.

Mindezt úgy, hogy a jövő évre kalkulált 25 százalékos visszaesésnek a fele már idén is érzékelhető, és nem az egész évre elosztva, hiszen 2022 első 5-6 hónapjában nagyon jól ment minden, rekordokat döntöttek a gyártók. Május-júniusban még csak az előszele volt annak, hogy baj lehet, mostanra viszont már egyértelműen látszik, hogy lassul a piac - hangsúlyozza a Barabás Téglakő igazgatója. 

Biztosan beüt a válság

Egyelőre nem látom azt, hogy csökkenne a forgalom, a vásárlók a korábban tapasztalt lendülettel jönnek, és a megszokott mennyiséget viszik

- mondja a Növekedés.hu-nak Rácz Lajosné. A budapesti Rácz Tüzépker vezetője nem lát még visszaesést a lakossági megrendelők piacán, ugyanakkor a jövőt tekintve viszont ő sem optimista. 

- Most még javában tart az előre menetelés, de legkésőbb tavasszal biztosan beüt majd a válság - mondja a cégvezető, aki elsősorban áruhiánytól tart, vagy legalábbis attól, hogy akadozni fog a szállítás. Egyes termékek esetében ez már most is jelentkezik, elsősorban a szigetelőanyagok területén, ahol a rezsicsökkentés korlátozása óta eleve nagyon élénk a kereslet - mutat rá a cégvezető hozzátéve, 

Előállhat olyan helyzet, hogy nem lesz utánpótlás, mivel a szigetelőanyagok számos fajtája nem magyar gyártmány, így a külföldi gyártás befolyásolja, mikor mennyi érkezik, és nagyon erősen hat rá a forint-euró árfolyam, amely most éppen nincs a helyzet magaslatán

- mutat rá a cégvezető hozzátéve, most jön egy olyan kemény tél, amely sokak számára tartogat kellemetlen meglepetéseket, emiatt az építőipart legkésőbb tavasszal biztosan utoléri majd a válság.  Mindeközben az építőanyagok áremelkedése nem fog leállni tavaszig, hiszen a kereslet nem csökkent eddig, és a külföldről behozott termékek esetében az ottani előállítási költségek is beleszólnak az árba. Márpedig Olaszországban, Ausztriában és Németországban a munkaerő is drágább, és a szállítási költségek is rátesznek egy lapáttal, ez mind befolyásolja az árakat. 

- A cementre jelenleg olyan fokozott a kereslet, hogy a váci gyár már csak silós értékesítést vállal, ezért mi arra kényszerülünk, hogy külföldről hozzuk be ezt a nélkülözhetetlen terméket.

Nem örülünk, de ez van - mutat rá a tüzép vezetője. Ugyanakkor azt sem rejti véka alá, hogy vannak biztató fejlemények is, egy magyar építőipari cég jövő tavasszal számos olyan termék gyártását fogja elkezdeni, amelyek pillanatnyilag csak külföldi forrásokból szerezhetők be, ami biztosan javít majd a helyzeten.