Kreseti, kiskereskedelmi, ipari adatok érkeznek a jövő héten

Hírek2020. jan. 4.MKB Elemzési Központ

Vajon marad a kétszámjegyű béremelkedés továbbra is? Mennyivel nő a kiskereskedelem forgalma? Mi lesz az ipari termeléssel? Érezhető már a válság előszele - Ezekre a kérdésekre ad választ a jövő hét.

  • A hét elején hazai kereseti és munkaerőpiaci adatok érkeznek

Az elmúlt években a munkanélküliségi ráta jelentős mérséklődését lehetett tapasztalni itthon a válság során mért 10% feletti szintekről, mely mögött elsősorban a hazai foglalkoztatás dinamikus növekedése húzódott meg. A 2019. augusztus-októberi időszakban már történelmi mélység közelében, 3,5%-on állt a ráta (a legalacsonyabb érték 2019. április-június időszakban volt, 3,3%). Következésképpen a hazai gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány gyakorlatilag eltűnt, középtávon csak a munkanélküliségi ráta mérsékelt csökkenése várható. A legfrissebb, 2019. szeptember-novemberi időszakra vonatkozó foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokat január 7-én, kedden ismerhetjük meg.

A hazai feszes munkaerőpiaci kondíciókat tükrözi, hogy szeptemberben is két számjegyű béremelkedést regisztráltak idehaza: a hazai bruttó átlagkereset 11,8%-kal emelkedett 2018 szeptemberéhez képest az augusztusi 11,5%-os bérnövekedést követően. Így 2019. január-szeptember között 10,8%-os keresetbővülést tapasztalhattunk itthon (év/év alapon). A 2019-es év egészére prognosztizált két számjegyű bérnövekedést követően 2020-ban a munkaerőhiány mérséklődése miatt kismértékben lassulhat a bérdinamika idehaza. A friss, októberi kereseti adatokat január 6-án, hétfőn közli a KSH.

  • Kedden a kiskereskedelmi szektor novemberi teljesítményét ismerhetjük meg

2019 októberben továbbra is dinamikusan, 6,2%-kal növekedett a hazai kiskereskedelmi üzletek forgalma 2018 októberéhez képest (szeptember: 6,3%-os forgalombővülés; kiigazítatlan adatok). Így összeségében 2019. január–október közötti időszakban kiemelkedő, 5,9%-os kiskereskedelmi forgalomnövekedést lehetett tapasztalni idehaza (év/év alapon mérve). A legfrissebb, novemberi adatokat január 7-én, kedden publikálja a KSH.

Mivel a foglalkoztatható munkaerőt már szinte teljes mértékben felszívta a hazai gazdaság, 2020-ban alacsony szinten maradhat a hazai foglalkoztatás bővülése. Továbbá a hazai bérdinamika tekintetében is kismértékű lassulás várható az idei évtől. Következésképp, az elmúlt években tapasztalható bértömeg-növekedés, amely a foglalkoztatás és az átlagbérek növekedéséből adódik, az előttünk álló években várakozásunk szerint lassulni kezd. Ennek hatására a fogyasztás növekedése is mérséklődik majd, de a magas fogyasztói bizalom miatt korántsem akkora mértékben, mint az a bértömeg esetében várható.

Továbbá a háztartások korábbi évek során keletkezett megtakarításai is támogathatják a fogyasztás bővülését. Összességében, a 2019-es évre várt dinamikus fogyasztásbővüléstől minimálisan elmaradhat 2020-ban a fogyasztási dinamika idehaza, majd 2021-ben további lassulás várható a fogyasztásnövekedés tekintetében.

  • Szerdán érkeznek a magyar ipari termelés novemberi adatai

Bár a 2019. szeptemberi kimagasló, 11,1%-os ipari termelésbővülést követően lassult az ágazat teljesítménye, azonban így is dinamikus növekedést mutatott fel tavaly októberben: a hazai ipari termelés volumene 6,1%-kal nőtt 2018 októberéhez képest. Így 2019. január–októberben közti időszakban az ipari termelés 6,3%-kal emelkedett (év/év alapon mérve; kiigazítatlan adatok). A friss, novemberi adatokat január 8-án, szerdán ismerhetjük meg.

A magyar ipari termelés dinamikája 2018 végétől elvált az eurózónában tapasztalt trendektől: míg az eurózónában az ipari termelés csökkenését láthattuk az utóbbi időszakban, addig idehaza stabil növekedési dinamikát mutat az ipari szektor. A magyar ipari ágazat ellenállónak bizonyult az utóbbi időszakban az eurózóna lassulásával szemben, amelynek legfőbb oka, hogy az eurózónából és ezen belül főleg Németországból külföldre telepített kapacitások célországa sokszor éppen Magyarország volt; azaz az új kapacitások kiépülésével az ipari termelés sem esett vissza itthon.

Várakozásunk szerint 2020-ban 3,5%-ra lassul a hazai GDP-növekedés üteme a 2019-es évre várt 4,8%-os szintről, mely környezetben a hazai ipari termelés növekedési üteme is visszafogottabb dinamikát mutathat majd. Ezt ellensúlyozhatja, hogy az elmúlt években a vállalati nagyberuházásoknak köszönhetően érdemben bővültek a hazai feldolgozóipari kapacitások, mely lehetőséget ad új piacok megszerzésére.

További elemzések itt érhetőek el