Növénybiztosítókhóz rendelt ki felügyeleti biztost az MNB 

Hírek2023. márc. 7.Növekedés.hu

Az MNB a biztonsági tőke három hónapon belüli pótlására alkalmas pénzügyi terv készítését írta elő a Bodrogközi, illetve a Bodrogközi Kertészeti biztosító egyesületeknek. A szükséghelyzetbe került intézményekhez a jegybank – legföljebb 180 napra – felügyeleti biztosokat is kirendelt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – az intézményekkel kapcsolatos folyamatos felügyelési adatai alapján – 30 napon belül pénzügyi terv elkészítésére kötelezte a karcsai székhelyű Bodrogközi Kertészeti Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesületet, illetve a Bodrogközi Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesületet. A jegybankhoz benyújtandó, s ott jóváhagyandó pénzügyi terveknek olyan intézkedéseket kell tartalmazniuk, amelyek végrehajtásuk esetén alkalmasak arra, hogy a biztosítóegyesületek 3 hónapon belül rendelkezzenek a jogszabály által előírt minimális biztonsági tőkével.

Az MNB ma publikált határozataiban emellett – az igazgatóság jogait és kötelezettségeit gyakorló, teljes jogkörű – felügyeleti biztosokat is kirendelt a két biztosítóegyesülethez. A felügyeleti biztosi feladatokat törvényi előírás alapján mindkét intézménynél a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. látja el, a jegybank határozatai alapján legföljebb 180 napig.

A MNB intézkedéseinek oka, hogy az elmúlt időszakban a – növénybiztosítási tevékenységen belül aszálykár-kockázatra is fedezetet nyújtó szerződésekkel is rendelkező – nonprofit egyesületek saját tőkéje kedvezőtlen irányba változott. Ez nyilvánvalóan hatással lehet az ügyfelekkel/tagokkal szembeni kárkifizetési kötelezettségek teljesítésére is. Jogszabályi előírás alapján egy kisbiztosítónak mindenkor, a tevékenysége megkezdésétől folyamatosan rendelkeznie kell a biztonsági tőke szintjének megfelelő szavatoló tőkével.

A jelenleg szükséghelyzetben lévő biztosítóegyesületek a jóváhagyandó pénzügyi tervek megvalósítása révén oldhatják meg a felmerült problémákat, gondoskodhatnak a szabályozói tőkekövetelményeknek való folyamatos megfelelésről, jövőjükről. A kirendelt felügyeleti biztosok felmérik az intézmények pénzügyi helyzetét, meghatározzák a pénzügyi nehézségekből fakadó kockázatok csökkentése, megszüntetése érdekében indokolt lépéseket, illetve biztosíthatják a kárrendezési tevékenység szabályszerű folytatását.