Nyaralók figyelem: ingyen lehet pénzt felvenni

Hírek2024. júl. 5.Növekedés.hu

Az idei évben a nyaralást tervezők legtöbben Horvátországot célozzák meg, Spanyolországba idén kevesebben terveznek utat az OTP Bank és a Groupama Biztosító megrendelésére készült országos reprezentatív kutatás­ szerint. A hitelintézet ügyfelei nyolc külföldi országban díjmentesen vehetnek fel készpénzt a bankcsoport készpénzautomatáiból. Az akció Albániára, Bulgáriára, Horvátországra, Moldovára, Montenegróra, Szerbiára, Szlovéniára, Ukrajnára terjed ki.

Az ügyfeleket nyaralás vagy üzleti út során az érintett országokban nem terheli sem külföldi ATM készpénz felvételi díj, sem pedig ATM használati díj. Így például, ha egy magyar OTP Bank ügyfél a horvát OTP Bank ATM-jén vesz fel pénzt, úgy azt díjmentesen teheti meg, míg, ha egy másik pénzintézet által üzemeltetett bankautomatát használ, úgy mind a külföldi kézpénzfelvételi, mind az esetleges bankautomata használati díj is terhelni fogja a tranzakciót.

A díjkedvezmény nyolc országban (Albánia, Bulgária, Horvátország, Moldova, Montenegró, Szerbia, Szlovénia, Ukrajna) érhető el az OTP külföldi leánybankjai által üzemeltetett több mint 2600 ATM-en, a hitelintézet által magánszemélyek számára kibocsátott betéti kártyákkal.

A kedvezményt tranzakciószám és a készpénzfelvétel mennyiségi korlát nélkül vehetik igénybe az ügyfelek az adott ország devizanemében.

Az úticélok nem változtak, de tudatosabban tervezünk

Horvátország vezeti a nyári úticélok népszerűségi listáját, a megelőző évhez képest másfélszeresére, 22-ről 31 százalékra nőtt azoknak a válaszadóknak az aránya, akik kész tervek birtokában déli szomszédunknál pihenik ki magukat a nyári időszakban. Olaszország a második a rangsorban, a harmadik Ausztria, a negyedik pedig Görögország. Spanyolországba idén feleannyian terveznek utat, mint egy évvel korábban.

Jobban odafigyelünk költéseinkre és a bankkártya használatra

A legtöbben a hétköznapi bosszúságoktól tartanak az utazások során (rossz időjárás, zsebtolvajok, betegség). Értékeiket leginkább a lopásoktól féltik, de 42 százalék valamennyire tart a bankkártyás csalásoktól is. Viszont a többség nem gondolja, hogy külföldön nagyobb veszélyben vannak a bankkártya-adatai, mint itthon. Az utazók 71 százaléka külföldön még jobban odafigyel arra, hogy nem akarják-e megtéveszteni, és arra is, hogy mi mennyibe kerül.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy minden apró kiadást átváltogatnak forintba utazásnál, közel felük (45%) ilyen szinten nem mérlegeli az árakat vásárláskor.

Az OTP Bank ügyfelei a legtöbbet utazásra és szállásra költik nyáron a kártyás tranzakciók során. A hitelintézet az ügyelek költési szokásait megvizsgálva hozta létre Árfolyam + szolgáltatását, ami biztosítja az ügyfelek számára, hogy OTP Bank középárfolyamon vásárolhassanak kártyájukkal az üzletekbe külföldi utazásaik során 600 000 forintig a meghatározott devizanemekben. Elektronikus devizaátutalások esetében valamennyi  az OTP Bank által jegyzett devizanemre érvényes a szolgáltatás 600 000 forintig, ami egy akció keretében most díjmentes, a kedvezmény visszavonásig érvényes.