Börtönbe megy a Samsung tulajdonosa és vezetője

Elemzések2021. jan. 23.D.J.

Az évi mintegy 200 milliárd dollárt termelő cég vezető nélkül maradt.

A világ egyik legnagyobb technológiai vállalata körül megint áll a bál. A Samsung alelnökét Lee Jae-yong-ot újra börtönre ítélték a héten. Emiatt hatalmi vákuum állt be a vezetésben.

A dél-koreai cég az óriási méretei ellenére sok szempontból még mindig egy családi vállalkozásra emlékeztet. A Samsungot még Lee nagyapja hozta létre. Magát Lee-t pedig gyerekkora óta úgy nevelték, hogy idővel majd át fogja venni az elnöki széket.

A koreai sajtó úgy is emlegette őt, mint a "Samsung koronahercegét".

Ha nem is hivatalos formában, de az irányítást már át is vette. Az apja ugyanis 2014-ben egy szívroham után évekig kómába került, majd az első számú vezető tavaly ősszel meg is halt. A hosszútávú tervezéssel már jó ideje Lee Jae-yong foglalkozott a vállalatnál.

Most azonban az is lehet, hogy másfél évet kell majd a rács mögött töltenie. Bár még fellebezhet, de az ügy ismerői szerint kevés az esély rá, hogy elkerülje a börtönt.

A cégvezér ellen többek közt csalás és vesztegetés miatt emeltek vádat. Lee egy 2015-ös céges fuzió után például az akkori államfő bizalmasának kenőpénzt és versenylovakat adott, cserébe azért, hogy szemet hunyjanak afölött, hogy a Samsung nem tart be minden versenyjogi törvényt. Lee Jae-yongot emiatt 2017-ben már elítélték öt év börtönre. De a fellebbviteli bíróság annak idején enyhített az ítéleten és egy év után szabadon távozhatott. Az ügyét azért vették megint elő, mert új bizonyítékok kerültek elő. Arra viszont nem sokan számítottak, hogy a tárgyalás végén megint börtönre ítélik.

Dél-Koreában a nagy családi vállalkozások, vagyis a csebolok kezében óriási gazdasági hatalom összpontosul.

A Samsung például a dél-koreai export mintegy ötödéért felel. Az árbevételük nagyobb, mint az ország GDP-jének a 10 százaléka. Egy volt államfő-jelölt Lee Jung-hee egyszer egyenesen azt állította, hogy a kormány a Samsung kezében van. Szerinte a vállalat irányítja a jogi világot, a sajtót, a tudósokat és a bürokráciát is.

Arra lehetett számítani, hogy Lee Jae-yong - aki a 6 milliárd dolláros vagyonával benne van az öt leggazdagabb dél-koreai között - viszonylag könnyen megússza a bírósági eljárást, hisz korábban már leült jó pár hónapot. A Samsungnál volt is már rá példa 2009-ben, hogy a vezető, miután bűnbe keveredett elnöki kegyelmet kapott.

A most belengetett börtönbüntetés egyfajta üzenet is lehet a cégvilágnak.

Ha a Samsung vezetője nincs biztonságban akkor Dél-Koreában egy korrupt cégvezér sem lehet teljesen nyugodt. A CNN megszólított a témában egy helyi szakértőt Chung Sun-sup-ot, aki szerint mindez hosszútávon jót fog tenni a dél-koreai gazdaságnak. Szerinte ezzel megkezdődhet a kormányzat és a vállalatok bűnös kapcsolatának a leépítése.