Akkora az igény, hogy sok gyár engedély nélkül is elindítja a vakcina gyártását

Hírek2020. máj. 17.D.J.

Nem minden cég akar várni a sikeres tesztekre. Több vállalat még azelőtt elkezdi gyártani a koronavírus-gyógyszereket, hogy a készítményük megkapná a szükséges engedélyeket a forgalmazásra.

Ha végre befut majd a hír, hogy megtalálták az új koronavírus ellenszerét, az egész világ fel fog lélegezni. Ám ahogy Microsoft alapítója Bill Gates fogalmazott:

ha megvan a vakcina akkor még csak a csata felét nyertük meg

Ezután a hatásos ellenanyagból le kell gyártani több milliárd adagot. Ez pedig nem kis feladat. Az biztos, hogy aki elárasztja majd a világot a vakcinával az óriási üzletre teszi rá a kezét.

Jelenleg egy igazán sikeres oltóanyag akár évi 5 milliárd dollárt is hozhat a konyhára.

A koronavírus elleni gyógyír azonban akár új rekordokat is dönthet majd. Mivel az ellenszerre hallatlanul nagy az igény – hisz akár pár hónap csúszás is óriási károkat okozhat a világgazdaságnak – ezért sok vállalat már most készül a tömeggyártásra. A termelést az elsők között az indiai Serum Institute fogja beindítani. Az Oxfordi Egyetem egyik fejlesztését fogják előállítani, annak ellenére, hogy a készítmény a szükséges teszteken még nem esett át. A tervek szerint szeptemberre már 40-50 millió dózis el is fog készülni.

A társaságot vezető Adar Poonawalla mielőtt zöld utat adott volna a termelésnek, az édesapjával konzultált. Mivel a társaság családi vállalkozásként működik nem kellett befektetőkkel egyeztetniük. Ám Poonawalla szerint a döntés így is nehéz volt. Hisz óriásit kockáztatnak: csak az új üzemük átalakítása átváltva 80 millió dollárba fog kerülni. Maga a gyártás pedig körülbelül 30 millió dollárt kóstál majd.

Mindez ablakon kidobott pénz lesz, ha végül kiderül, hogy az oxfordi vakcina valójában nem is hatásos.

Egyetlen vállalat nem tud az egész bolygón segíteni

– ezt már egy amerikai biotechnológiai vállalat a Moderna vezetője Stephane Bancel állapította meg. Ők egy svájci gyárral a Lonzával fogtak össze. Nélkülük évente 100 millió vakcina előállítására van kapacitásuk. Így együtt viszont a remények szerint akár évi 1 milliárd adagot is el tudnak majd készíteni. Mivel nem akarnak késlekedni ezért az egyik ígéretes szer, az „mRNA-1273” gyártását már júliusban be akarják indítani.

A koronavírus elleni harc néhány céget egészen drasztikus lépésekre ösztökélt.

Ahogy azt korábban megírtuk a Pfizer például az előállítást több korábbi termékénél is külső partnerre fogja bízni. Pont azért, hogy a telephelyein fel tudjon készülni az új koronavírus-oltóanyag termelésére. A befektetők árgus szemekkel követik ezt a készülődést. Emiatt van az, hogy a gyógyszeripari cégek részvényei fel le ugrálnak, attól függően hogy épp rossz vagy jó hírek érkeznek az ígéretes ellenanyagokról.

Mivel az egyik fő cél most a gyártó-kapacitások kiszélesítése ezért egyre-másra születnek az új vállalati együttműködések.

A francia Sanofi például a brit GSK-val állt össze. Ők nem olyan optimisták, mint a többiek: szerintük a vakcina 2021 második felében kerül majd forgalomba.

Közben a Johnson & Johnson is készül a saját fejlesztésével. Az emberi tesztekre szeptemberben akarnak sort keríteni. Az amerikai óriásvállalat azzal a Catalent nevű céggel állt össze, amely most akar felvenni 300 új munkást. Méghozzá azért, hogy januárra az indianai gyárukban már a nap 24 órájában mehessen a munka.

Kína se tétlenkedik: az ázsiai országban a Sinovac 21 ezer négyzetméteren egy új vakcina-gyártó üzemet készül építeni.

A beruházást a pekingi kormány is támogatja. A legtöbb nagy cég projektjében közös, hogy az új partnerségekkel az óriásvállalatok a koronavírus ellenszeréből évi 1 milliárd dózist akarnak gyártani. Emiatt viszont bárki is lesz a befutó, időbe telik majd mire a koronavírus-vakcina a Föld minden pontjára el fog jutni. Első körben valószínűleg a fejlett országok kapnak majd védettséget.