Orbán Balázs: Az ukrán konfliktusnak amerikai-orosz tárgyalások tudnak véget vetni

Hírek2024. márc. 10.MTI

Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Donald Trump volt amerikai elnökkel és a Republikánus Párt jelenlegi elnökaspiránsával azt bizonyítja, hogy Magyarországnak sok barátja van az Egyesült Államokban - mondta a kormányfő politikai igazgatója.

Orbán Balázs az Amerikai Egyesült Államokban folytatott tárgyalásról azt mondta: nagy megtiszteltetés volt, hogy a korábbi amerikai elnök és a Republikánus Párt elnökaspiránsa a saját otthonában fogadta a magyar delegációt, amely nagyon baráti fogadtatásban részesült. A találkozó legfontosabb üzenete, hogy "amíg Donald Trumpnak hívták az Egyesült Államok elnökét, addig a világ számos pontján (...) béke volt" - tette hozzá.

Közölte: Donald Trump olyan politikát folytatott, amelynek idején béke volt a Közel-Keleten és Ukrajnában is. Amióta nem ő vezeti az Amerikai Egyesült Államokat, azóta sajnos ezeken a területeken nagyon rossz a helyzet, Ukrajnában több mint két éve tart a véres háború - jegyezte meg a politikus.

A magyar kormány álláspontja kezdettől fogva az, hogy minél előbb tűzszünetre, tárgyalásokra és diplomáciai megoldásra van szükség, de "sajnos a liberális amerikai adminisztráció és Biden elnök ezt máshogy gondolja" - mondta.

Kifejtette: ennek a konfliktusnak amerikai-orosz tárgyalások tudnak véget vetni, természetesen az ukránok és az európaiak, illetve szükség szerint egyéb harmadik szereplő bevonásával, de valójában az amerikai hozzáállás a meghatározó ebben a kérdésben.  

Donald Trump is a saját kampányrendezvényein arról beszél, hogy az Egyesült Államok végtelen háborúkat indít, de nincs stratégiája arra, hogyan tudja ezeket a konfliktusokat lezárni, egyre nő a nukleáris konfrontálódás veszélye, amit mindenki szeretne elkerülni, és valamit radikálisan másképp kellene csinálni az Amerikai Egyesült Államok részéről - idézte fel a miniszterelnök politikai igazgatója.
 

Mi is azt gondoljuk, hogy tárgyalni kellene az oroszokkal, illetve először tűzszünetről megállapodni, és a tűzszünet adta lehetőséget arra használni, hogy hosszú távon, hosszú évtizedekre a Nyugat, a NATO és az Oroszország közötti biztonsági viszony rendeződjön

- közölte.
Hangsúlyozta, ez nem lesz könnyű tárgyalási folyamat, "de minél előbb kezdünk bele, annál több emberéletet tudunk megmenteni", illetőleg annál inkább visszaszorítható egy nagyon komoly negatív fordulat esélye a frontvonalon.