Orbán: ezen a helyzeten az amerikaiak nyernek, Európa veszít, az oroszok pedig minimum ugyanott vannak

Hírek2022. okt. 14.K.M.

Ha nem jönne gáz, Magyarország akkor is hat hónapig biztonságban tudna működni - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában.

Mi tudjuk mi a brutalitás és a háború, mi tudjuk milyen az orosz hadsereg brutalitása - mondta Orbán Viktor, miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

A mi Zelenszkijünket kivégezték 1956-ban - tette hozzá, ezzel Nagy Imre, miniszterelnökre utalt.

De az oroszokat fegyverrel legyőzni nehéz, békét kell kötni.

Vannak, egy béketábor Európában - mondta. 

Tűzszünet kell és utána béketárgyalások.Ez hozná el a gazdasági békét is, mert amíg háború van, addig sem az infláció, sem az energiaárak nem fognak változni.

A szankciókról szólva a miniszterelnök kiemelte, most elhibázottak, és a történelem is azt mutatja, hogy tízből csak általában 2-3 szankció vált be. És az erősebb vet ki szankciót a gyengébbre.

Most nagyon vizsgálják a további szankciós terveket, hogy az milyen hatással lesz majd Magyarországra. Ez a hozzáállás a szankcióhoz sikeres, hiszen sikerült elérni, hogy minden olyan korlátozás alól mentesítva legyen az ország, amely rossz hatással van a magyar energetikára.

A végső megoldást a magas energiaárak ellen az jelentene, ha az EU elállna a szankcióktól. Ettől azonban még messze vagyunk, de nem esélytelen - emelte ki

A szankciókat hat havonta kell megújítani, így az EU-nak van esélye javítani rajtuk. A legközelebbi tárgyalás erről decemberben lesz.

De a szanciók jobban fájnak nekünk, mint Moszkvának, és nem vezetnek a háború végéhez - ezt már a miniszterelnök szerint más országok vezetői is egyre inkább látják.

Kérdés, hogy mi folyik itt? Kinek érdeke ez a helyzet?

Az amerikai gázt az orosz helyett ötször-tízszer drágábban kapjuk, mint az amerikaiak maguknak adják. Amerikai barátainktól azért azt meg kell kérdezni, hogy miért?

Ezen az egész helyzeten az amerikaiak nyernek, mi Európában veszítünk az oroszok pedig minimum nem veszítenek - ez kinek az érdeke akkor? - tette fel a kérdés a miniszterelnök.

Az Északi Áramlat felrobbantására vonatkozó kérdésre Orbán kijelentette: itt erős tónusban kell beszélni. Az, hogy fölrobbantottak vezetékeket, az súlyos dolog. Leggyakrabban a szabotázs szót halljuk. A mi olvasatunkban ez terrorizmus, az az ország pedig, amely ezt végrehajtja, terrorista állam.

Velem nem etetik meg azt, hogy nem tudják deketálni, rögzíteni, hogy ki járt ott akkor

– mondta Orbán Viktor. 

Azt a térséget nagyon figyelik, minden négyzetcentiméterét nézik az úrből. Még a lakásunk ablakán is be tudnak nézni, akkor egy ilyen terrorcselekményt nem látnak? 

Az inflációról elmondta, hogy az infláció most szankciós infláció.

„Ha a brüsszeli bürokraták körültekintőbben jártak volna el, nem ennyi lenne ma az infláció és az energiaár” – vélekedett.

A legfontosabb, hogy az ember ne tűrje az ilyet ölbe tett kézzel. Amikor először voltam miniszterelnök, 10-15 százalék körül volt az infláció, azt egy-másfél év kemény munkájával levittük a felére

– mondta.

Elmondása szerint a kormány foglalkozik a kérdéssel, megkérte a jegybankelnököt, és utasította a pénzügyminisztert, hogy a jövő évre ezt az inflációt legalább a felére csökkentsék. Harcolni kell az infláció ellen.

Az infláció tönkreteszi a cégeket, családokat. A spekulánsokkal szemben fel kell lépni, velük szemben mindig fel kell lépni.

– hangsúlyozta.