Virág Barnabás: az MNB biztosítja az energiaimport fedezéséhez szükséges devizát

Elemzések2022. okt. 14.Harsányi Péter

Az MNB az év végéig biztosítja az energiaszámla kifizetéséhez szükséges deviza döntő részét – mutatott rá Virág Barnabás. Ez az intézkedés segít helyreállítani a devizapiac kereslet-kínálati egyensúlyát. Az elmúlt időszakban ugyanis az energiaimport kielégítéséhez szükséges devizavásárlás, a negatív nemzetközi hangulat és a forint elleni spekulatív pozíciók gyengítették döntően a hazai fizetőeszközt. Ezenfelül egynapos betéti gyorstendert naponta tart majd az MNB 18 százalékos kamat mellett. A jegybank likviditásszűkítése jól halad, az egyhetes betéti eszköz állománya harmadára esett vissza. A likviditás több mint fele már tartósan sterilizált, avagy lekötött eszközökben van. A fejleményekre több mint 10 forintot esett az euró/forint árfolyam, mely jelenleg 418 forint közelében mozog.

A Magyar Nemzeti Bank rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Virág Barnabás jegybankelnök részvételével.

Az MNB célzott intézkedéseivel reagál a gyorsan változó, háborús környezetre – jelentette be Virág Barnabás.

A devizapiaci kereslet-kínálati egyensúly megteremtése érdekében a jegybank az energiaimport fedezéséhez szükséges jelentősebb devizalikviditást biztosít.

A kockázati prémium megugrásának kezelésére pedig az MNB a rövid hozamokat jelentősen emeli az egynapos forint betéti gyorstenderen és a rövid futamidejű devizalikviditás módosításán keresztül.

Infláció

Virág Barnabás elmondta, a szeptemberi 20,1 százalékos inflációs adat teljes mértékben megfelelt a jegybank várakozásának, ellenben a maginfláció alacsonyabban alakult a vártnál.

Augusztushoz képest az infláció emelkedésének 85 százalékát két tényező okozza: egyrészről a szabályozott energiaárváltozások, másrészről a nyári rendkívüli aszályhelyzet miatt megugró élelmiszerinfláció.

A következő hónapokban ugyanakkor tetőzni fog a fogyasztói árindex. Ez egyrészről külső okokra vezethető vissza, úgymint a globális nyersanyagárak csökkenésére. Emellett a kereslet gyengülése is hozzájárul az árdinamika mérséklődéséhez.

A keresletérzékeny termékek inflációja a nyár közepe óta folyamatosan csökken. Ezt a szeptemberi adat is megerősíti – mutatott rá Virág Barnabás.

Az infláció tehát a következő hónapokban még némileg emelkedhet, ugyanakkor mind a belső, mind a külső hatások azt mutatják, hogy közel van a fordulópont.

Folyó fizetési mérleg

A folyó fizetési mérleg energiaegyenlegen kívüli tételei többletesek. A folyó fizetési mérleg hiányáért döntően a mínuszos energiaegyenleg felelős – mondta el Virág Barnabás.

Folyó fizetési mérleg alakulása

Forrás: MNB

Mindeközben az elmúlt két hónap áram és gázfogyasztási adatai alapján megindult az energiaoldali alkalmazkodás is.

Egyhetes betét

Az egyhetes betéti eszköz állománya az egyharmada alá csökkent. Ezzel az MNB bőven elérte előzetes célját, ami korábban a betéti eszköz állományának megfelezése volt.

Az átrendeződés folyamatban van. A likviditás több mint fele már tartósan sterilizált, avagy lekötött eszközökben található. Ez fontos információ a Monetáris Tanács döntései szempontjából.

Az MNB likviditásszűkítése

Forrás: MNB

A fentiekkel párhuzamosan a rövid oldali hozamok számottevően emelkedtek a fontos részpiacokon.

Devizapiac

A forint érzékenyen reagált a romló nemzetközi környezetre, az erősebb kockázatkerülésre és a megugró nyersanyagárakra.

A gyengülés hátterében több tényező húzódik meg. Egyrészről a folyó tételek, úgymint főként az energiaszámla kifizetéséhez kapcsolódó devizakonverzió gyengíti a forintot. Másfelől forint elleni spekulatív pozíciók épültek fel. Előbbi nem kamatérzékeny, utóbbi kamatérzékeny.

Virág Barnabás hangsúlyozta, nem nézhetjük tétlenül, hogy ez a két hatás összekapcsolódva a devizapiacainkat és ezen keresztül az inflációs cél elérését veszélyeztesse.

Az MNB célja az árstabilitás és a pénzügyi stabilitás fenntartása. A pénzpiaci stabilitás szükséges ahhoz, hogy az árstabilitást középtávon elérje a jegybank.

Energiaszámla

Az MNB az év végéig biztosítja az energiaszámla kifizetéséhez szükséges deviza döntő részét – mutatott rá Virág Barnabás. A mai naptól hatályos intézkedés érdemben javítja a devizapiac kereslet-kínálati viszonyait.

Kamatemelések

Szigorú kamatkörnyezet szükséges az árstabilitás eléréséhez. Ennek első fázisa volt az alapkamat emelés. Az alapkamat 13 százalékos szintje már képes kezelni a fundamentális inflációs folyamatokat.

A második fázis a likviditás szűkítése. A harmadik fázisban az MNB a kockázati prémium sokkokra rugalmas eszközökkel, gyorstenderekkel és devizaswap eszközökkel reagál.

Az MNB az egynapos fedezett hitel kamatát 15,5 százalékról 25 százalékra emeli. A kamatfolyosó ezáltal jelentősen kinyílik fölfelé.

A jegybank emellett a rövid hozamok emelésére célzott, átmeneti eszközt vezet be.

Ennek keretében az MNB egynapos devizalikviditást nyújtó swap-eszközt ír ki folyamatosan 17 százalékos kamattal. Továbbá, egynapos betéti gyorstendert naponta tart majd az MNB 18 százalékos kamatszint mellett.

A jegybank addig alkalmazza ezen intézkedéseket, amíg nem normalizálódik a pénzpiaci helyzet.

A fejleményekre több mint 10 forintot esett az euró/forint árfolyam, mely jelenleg 418 forint közelében mozog.