Orbán: Szombattól éjfélkor kezdődik a kijárási tilalom

Hírek2021. ápr. 30.Sz.A.

Holnapra meglesz a négymillió beoltott, nyitnak az éttermek belső részei is. A szállodák, edzőtermek csak védettségi igazolvánnyal vehetők igénybe. Szombattól éjfélre kell hazaérni, és 23 óráig lehetnek nyitva a vendéglátóipari egységek - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Ma egy újabb szakasz határhoz érkezünk, szombat reggeltől módosul a kijárási tilalom, éjfélre kell hazaérnünk, és a vendéglátóipari egységek este 11-ig lehetnek nyitva - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

A négymillió beoltott elérése után a védettségi igazolvánnyal rendelkezők részére használhatóak lesznek a vendéglátóipari egységek belső terei, a szállodák, mozik, színházak, állatkertek, edzőtermek, sportesemények.

Hozzátette: a szállodákat védettségi igazolvánnyal lehet használni: most már a felnőttek többségének van védettségi igazolványa, ezért a többséghez kell igazodni.

Nagykorú rokon kíséretében a kiskorúak is mehetnek a fent felsorolt helyekre, rendezvényekre.

- 3 millió 910 ezernél többen már be vannak oltva, ezért ma biztosan meglesz a 4 millió beoltott - mondta a miniszterelnök.

A 16-18 év közöttiek beoltásával kapcsolatban elmondta: Pfizer vakcinával oltják be a diákokat, az oltások május 10-e után kezdődnek, erre félre kell tenni a Pfizer oltóanyagot.

Ma még tudunk oltani Pfizerrel, de holnaptól már a diákoknak kell félretenni, ezért már csak később lesz elérhető ez a vakcina- tette hozzá.

- Oltóanyagunk,oltási képességünk van, most csak az embereken múlik az átoltottság - fogalmazott.

A határátlépéssel kapcsolatban elmondta: két országgal - Szerbiával és Montenegróval - már megkötöttük a megállapodást a határátlépési igazolvány elfogadásáról. A magyar védettségi igazolvánnyal lehet majd utazni, mert országonként kötünk megállapodásokat - mondta.

Mint fogalmazott: az uniós igazolványra nem akarunk várni. Amíg nem lesz, addig használjuk a nemzeti igazolványokat, és kétoldali szerződéseket kötünk egyes országokkal - mondta a kormányfő.

Most már több a vakcinánk, mint az oltásra jelentkezők száma, mi vagyunk az egyetlen ország, amely eljutott idáig, ami jó teljesítmény - fogalmazott a miniszterelnök.

A jobboldali pártokat támogatók körében 71 százalékos az oltáspártiak aránya, a baloldali pártokat támogatóknál az oltási hajlandóság alacsonyabb.

A kormányfő mindenkit megkért, hogy ne csináljon politikai kérdést az oltásból, mert emberi életekről van szó, és "az oltás nemzeti ügy".

A 2022-es költségvetésről elmondta: ez a gazdaság helyreállításának költségvetése, nem lehet rajta számonkérni olyan feltételeket, amelyek békeidőben érvényesek.