Orbán Viktor: A családosok visszakapják a válság idején befizetett adójukat

Hírek2021. jún. 9.K.K.

A védelmi időszak elmúltával a gazdaság újraindítása van napirenden - jelentette ki a miniszterelnök. A válság utáni korszakban a biztonságos gazdaság feltételeinek megteremtésére lesz szükség.

 Orbán Viktor a Magyarország újraindul! címmel megrendezett gazdasági csúcskonferencián három axiómát sorolt fel.

Az első ilyen, hogy nem kormányzati, politikai természetű kihívással állnak szemben, hanem egy egész társadalmat átfogó, totális gazdagági és társadalmi kihívással, így az erre adott válasz sem lehet csak politikai természetű. Ez azt jelenti, hogy nagyon széles összefogásra van szükség a gazdaság minden szereplőjével

- tette hozzá.

Második axiómaként azt nevezte meg, hogy gazdaságpolitikát pártalapon nem lehet csinálni. Ez nem pártkérdés, amikor egy gazdaságot kell újraindítani akkor mindenkire szükség van

- fogalmazott.

A harmadik axióma a kormányfő közlése szerint,

ilyen helyzetben nem lehet választási költségvetést csinálni. Ha választási költségvetést csinálunk, akkor nem lesz újraindítás, ezért újraindítási költségvetést kell csinálni, ennek a szellemében nyújtottuk be a 2022-es költségvetést

- mondta.

A miniszterelnök hangsúlyozta, mivel a védelmi időszak véget ért, most a gazdaság újraindításának van itt az ideje. Ezért két új operatív törzs kezdi meg hamarosan a munkáját.

Az egyiket Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyi miniszter vezeti, amelynek célja a gazdasági élet újraindítása. Míg a másik Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter vezetésével a társadalmi élet újraindítása érdekében jön létre.

A miniszterelnök szerint a minimálbérnek havi 200 ezer forintnak kell lennie.

Azt természetesen nem lehet egy lépésben elérni, hiszen a vállalkozások nem tudnák kifizetni, ami elbocsátásokkal és a munkanélküliség emelkedésével járna együtt. Ezért - ahogy hangsúlyozta - átfogó megállapodásra van szükség az érintett szakmai képviselőkkel, amelyben rögzítik az emelés feltételeit és a menetrendjét, amit néhány éves távlatban képzelhető el.

A statisztikai adatokból látható, hogy 50 ezerrel kevesebb a foglalkoztatottak száma a tavalyi év azonos időszakához képest.

A miniszterlenök utalva a korábbi kijelentésére, miszerint annyi munkahelyet kell létrehozni, amennyit a járvány elvesz, kijelentette, hogy a kormány célja kétszer annyi, azaz 100 ezer új munkahely létrehozása.

Kiemelte, a válság ellenére végig kell vinni a terveknek megfelelően a 13 havi nyugdíj visszaépítését.

A miniszeterelnök egy olyan ajánlást is bejelentett a konferencián, amit - ahogy fogalmazott - még senki sem tett eddig. Bejelentette, hogy a kormány elé terjeszti, hogy

amennyiben elérjük idén a tervezett 5,5 százalékos GDP-növekedést,2022-ben adja az állam a gyermekeket nevelő családoknak az átlagjövedelem után befizetett szja-t.

Ez az összeg elérheti az 550-580 milliárdos összeget is.

Az SZJA-csökkentésére Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke egyébként már többször tett ajánlást, mint legutóbb a növekedés.hu-nak április végén adott interjújában fogalmazott:

Mindig is azon az állásponton voltam, hogy egy ideális gazdaságban alacsony, a nullához közelít a személyi jövedelemadó kulcsa.