Az MNB kamatemelési ciklust indít el júniustól 

Hírek2021. jún. 9.Növekedés.hu

Az infláció jelenti az egyik legnagyobb kockázatot, ezért az MNB akár már júniusban kamatemelést hajthat végre - jelentette be Matolcsy György, jegybankelnök. Megfogalmazása szerint Magyarország a harmadik negyedévben érheti el a válság előtti GDP szintjét.

Az infláció jelenti az egyik legnagyobb kockázatot, ezért az MNB akár már júniusban kamatemelést hajthat végre - jelentette be Matolcsy György, jegybankelnök a Magyarország újraindul címmel megrendezett csúcskonferencián, ahol megfogalmazása szerint Magyarország a harmadik negyedévben érheti el a válság előtti GDP szintjét. 

A jegybankelnök sikeresnek nevezte a válságkezelést, ám a növekvő inflációsra válaszként júniustól kamatemelési ciklus beindítását jelentette be a VG „Magyarország újraindul!” című konferenciáján.

A vg.hu tudósítása szerint az MNB elnöke előadásában kiemelte:

Magyarország a harmadik negyedévben érheti el a válság előtti GDP szintjét. Az MNB a járvány kezdete óta 9311 milliárd forint forrást nyújtott a gazdaság szereplőinek, Magyarországon egyetlen percre sem volt pénzügyi válság

– húzta alá a jegybank elnöke.

Matolcsy György szerint

2022-ben szükséggé válik a GDP-arányos államháztartási hiányt a 3 százalék körüli szintre levinni. Célszerű, hogy a hitelezési moratóriumban csak a leginkább rászorulók maradjanak

– mutatott rá, hozzátéve:

a növekedési kötvényprogram folytatódik, az MNB zöld otthonteremtési programot indít várhatóan a következő hónapokban. Azt javasolta, hogy a 2020-as évek elején az ország egy új reformprogramot indítson.